Blog Maud van Aalderen: burn-out

Ik was te gast bij het radioprogramma Radar om te spreken over burn-out. Een heel actueel onderwerp dat veel mensen en organisaties bezighoudt. Een onderwerp waar veel over te zeggen valt én het laatste nog niet gezegd is! Ondanks dat ik best wat tijd kreeg in de uitzending, is een aantal zaken niet aan de orde gekomen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

In de uitzending gingen we in op vragen van luisteraars en was er minder ruimte om te vertellen hoe Arbeid & Organisatiepsychologen NIP organisaties ondersteunen om hun mensen mentaal sterk en veerkrachtig te houden. De expertise van de A&O-psycholoog helpt organisaties om kracht te geven aan de kwaliteit van mensen in organisaties. Onze visie is dat iedere organisatie zijn ‘Corporate psychological responsibility’ moet nemen. Als je goed voor je mensen zorgt, vallen zij minder snel uit door een burn-out.

 

A&O’er kijkt verder dan individu

Valt er weleens iemand uit in jouw organisatie met burn-outklachten? Kijk dan vooral verder dan alleen naar de persoon. Misschien speelt er iets in het team of zelfs in de hele organisatie. Misschien ervaren meer medewerkers disbalans tussen hoge werkeisen en onvoldoende hulpbronnen op het werk. De A&O-psycholoog NIP helpt je in dialoog te gaan met medewerkers over gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Wij geven ook psycho-educatie over mentale gezondheid. Daarna herken je vaak eerder de symptomen bij collega’s, familie of vrienden en kun je sneller hulp bieden.

 

Complex probleem

Garanties biedt ook de Arbeid- en Organisatiepsycholoog niet, want burn-out blijft een complex probleem waarbij veel aspecten een rol spelen. Dus ook al is je werk tiptop in orde, dan kunnen grote gebeurtenissen in je privéleven, maar ook karaktereigenschappen zorgen dat iemand toch burn-out raakt. Wat we wel weten is dat als je goed voor je mensen zorgt en ze een veilige werkomgeving biedt, ze echt wel tegen een stootje kunnen. Burn-out raak je niet zomaar. Herstel kan daarentegen wel een jaar of langer duren.

 

In de media

Maud was zaterdag 5 oktober 2019 te horen op Radio 1 bij het radioprogramma Radar waar zij  vragen van luisteraars over burn-out beantwoordde. Maud is lid van de A&O-werkgoep burn-out die zich over dit thema buigt en begeleidt in haar werk voor Lagerweij veel mensen met burn-out. De werkgroep werkt momenteel aan een visie die medio november verschijnt.