Maak uw werk minder stressvol

Ana Bloemraad
Allerlei kleine ingrepen kunnen uw werk al snel minder stressvol maken. Zoals:

1  Bouw rustmomenten in tijdens uw werk
Maak er een gewoonte van om regelmatig een pauze te nemen. Probeer bijvoorbeeld na elke afgeronde taak een paar minuten lang uw hoofd leeg te maken, haal een kopje thee of koffie, doe een paar eenvoudige rek- en strekoefeningen, maak een wandeling in de buitenlucht.

 

2  Organiseer uw werk
Stel ’s ochtends een prioriteitenlijstje op voor die dag. Welke taken zijn belangrijk en urgent en welke niet? Stel moeilijke klussen niet uit en vergeet niet tijd in te plannen voor onverwachte zaken.

3  Wissel werkzaamheden af, doe maar één ding tegelijk
Benieuwd naar waarom, lees dan Wil je stress: Ga multitasken. Met andere woorden: multitasken kost meer tijd dan het oplevert.

4  Zorg voor ondersteuning
Bouw aan een netwerk van mensen die u vertrouwt en met wie u uw werkzaamheden kunt bespreken of aan delegeren.

5  Niet storen
Wilt u geconcentreerd werken geef dan duidelijk aan wanneer u niet gestoord wilt worden, bijvoorbeeld met een bordje niet storen. Uw productiviteit is het hoogst als u op uw optimale concentratieniveau kunt werken. Wordt u gestoord dan is de concentratie weg en uw optimale concentratieniveau opnieuw terug opbouwen duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Dat is de tijd die ten koste gaat van uw productiviteit. Geconcentreerd werken betekent meer werkzaamheden afkrijgen, niet aan het werk toekomen betekent stress.

6  Ga regelmatig sporten
Sporten helpt emoties te regulieren en geeft rust. Daarnaast stimuleert sporten de creativiteit. Sporters komen tijdens het sporten vaak op nieuwe ideeën betreffende hun werk. Sporters zijn bovendien significant meer tevreden met hun baan dan niet-sportende werknemers en ze zijn minder vaak ziek.

7  Ga ertussenuit
Zorg ervoor dat u duidelijk grenzen aanbrengt tussen werk en privé. Vakantie is een privéaangelegenheid en een uitstekend moment om uzelf weer ‘op te laden’. Toch is maar liefst 40 procent van de managers na vakantie meer gestrest dan voor vertrek. Dit bleek uit een onderzoek van het Britse Institute of Leadership and Management onder 2.500 managers van internationale ondernemingen. Het gebruik van moderne techniek is de belangrijkste rede waarom managers hun werk niet volledig los kunnen laten tijdens hun vakantie. Laat uw laptop thuis en schakel uw mobiel regelmatig uit, luidt het advies.

 

Ana Bloemraad is Registerpsycholoog NIP/ Arbeid en Organisatie en eigenaar van BloemRaad Psychologen.

Reageren? Mail naar A&O-items.