Nieuwsgierig

Joke Tacoma 27-11-2019
Als ik met mijn klanten praat over timemanagement, vraag ik altijd wanneer ze op hun helderst zijn (meestal in de ochtend) en wanneer ze een dip hebben (na de lunch). Wat betekent dat voor het werk dat je moet doen?

Als je op je helderst bent, kun je werken aan iets dat veel concentratie vergt, bijvoorbeeld een rapport. Als je in een dip zit, is het handig om met iemand te praten, dan blijf je bij de les.

Wanneer doe je je mail? Meestal vergt dat niet zoveel concentratie en helderheid, dus dat kun je het beste doen als je een beetje moe begint te raken. Dus niet als eerste, dat is zonde van je heldere tijd. Mijn klanten knikken, ze begrijpen de logica. En ik hoor mezelf praten.

Want wat doe ik? Ik begin ’s ochtends met mijn mail. En als er tijd over is, werk ik verder aan een rapport. Niet handig, en toch doe ik het iedere keer weer. Mijn argument tegen de innerlijke stem, die vindt dat ik meteen aan het rapport moet beginnen, is: wie weet is er wel een mail van een nieuwe klant, als ik daar niet onmiddellijk op reageer, denkt die klant dat ik uitslaap en er van mij niet veel te verwachten valt.

Is dat werkelijk mijn reden om onmiddellijk aan mijn mail te beginnen? Nee, het zit dieper. Het is de vreugde die ik voel als er post is. Ooit was dat zo. Met een volle mailbox ligt het anders, maar ondertussen werkt dat beloningssysteem van vroeger nog steeds. Ik weet nog hoe blij ik werd als de postbode vroeger kwam. De euforie als er iets door de brievenbus werd geschoven. Een soort sinterklaasgevoel: wat zou er deze keer voor mij bij zijn? Uit de psychologie is bekend dat een onregelmatige beloning het sterkst verslavend is.

Iets van dat sinterklaasgevoel is er nog steeds als ik in mijn fysieke brievenbus kijk. Waar overigens niet vaak meer iets echt leuks in zit. Maakt niet uit, die ene keer dat er een kaart in ligt met een lieve, persoonlijke boodschap is genoeg om de junk in mij weer te activeren. Die nieuwsgierigheid zet zich voort in mijn digitale mailbox. Zou er iets leuks bij zitten? Soms wel. Het maakt dat ik pas rustig aan een rapport kan werken als ik weet wat er in mijn mailbox zit.

Mijn nieuwsgierigheid is sterker dan mijn ratio, het rapport moet wachten tot de mail klaar is. Weg timemanagement. Ik knik begrijpend als mijn klant meldt dat het niet helemaal gelukt is om ’s ochtends meteen met het rapport te beginnen.

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

Reageren? Mail naar A&O-items.