Privacy - Joke Tacoma

Joke Tacoma

Over een paar maanden gaat de nieuwe privacywet (AVG) in. Ik ben me aan het verdiepen in wat die nieuwe wet inhoudt. Zo kom ik er achter dat ik niet up to date ben: de vorige privacywet is me volledig ontgaan.

 

In de wet gaat het om de persoonsgegevens van mijn klanten en wat ik daar als coach mee doe. Ik mag de gegevens bijvoorbeeld niet langer bewaren dan nodig is. Twee jaar na het laatste gesprek gaan mijn aantekeningen door de shredder en bewaar ik alleen nog de contracten, dus dat zit wel goed. De privacy van mijn klanten is gewaarborgd. Dat is de binnenwereld, om het zo maar even te zeggen.

 

Maar dan de buitenwereld. Google bijvoorbeeld, onthoudt alles wat op internet is verschenen. Verder worden gegevens die je ooit hebt ingevoerd steeds vaker aan elkaar gekoppeld. Dat laat Martínez in zijn boek Start-up Mania goed zien. Facebook lijkt gratis, maar bestaat dankzij advertentiegelden. Als je baljurk intypt, krijg je advertenties van baljurken. Gelukkig bestaan er advertentieblokkers. Maar je gegevens blijven bestaan.

 

Een andere koppelaar van gegevens is chrystalknows.. Die adviseert je hoe je beter met anderen kunt communiceren op grond van wat er allemaal op internet over die persoon te vinden is. Twee jaar na het laatste gesprek moet ik uit mijn geheugen putten om nog te weten hoe mijn klant was, maar internet heeft alles paraat. Ja, klopt, het recht op vergetelheid. Maar er zijn niet zoveel mensen die de moeite nemen om al hun gegevens te laten wissen.

 

Op zich ben ik een voorstander van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zoals de nieuwe wet officieel heet, maar ik heb er een dubbel gevoel over. Als zzp’er moet ik persoonsgegevens van mijzelf vrijgeven waar ik niet zo gelukkig mee ben. Op mijn website staan mijn naam, adres en telefoonnummer. Dat is niet zo verstandig, volgens Maria Genova, die Komt een vrouw bij de hacker schreef (Genova, 2014). Op mijn facturen moet mijn btw-nummer en dat is rechtstreeks herleidbaar naar mijn burgerservicenummer. En daar moet je echt mee uitkijken, volgens Genova. Dan maak je het de hackers en identiteitsfraudeurs wel heel makkelijk.

 

Zo schrijft de overheid me in het ene geval voor dat ik zuinig moet zijn met de persoonsgegevens van mijn klanten, maar aan de andere kant dwingt de overheid me om van mezelf gegevens prijs te geven die fraude in de hand werken. Door me te verdiepen in de ene wet, realiseer ik me dat ik gevaar loop door een andere wet.

 

Weet je wat: de overheid kan me wat, mijn btw-nummer komt niet meer op mijn facturen.

 

Literatuur

Genova, M. (2014). Komt een vrouw bij de hacker – hoe je identiteit gestolen kan worden. Meppel: Just Publishers.

 

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

 

Reageren? Mail naar A&O-items.