Gouden kooi

Joke Tacoma | 26-06-2019
Vorige week kwam ik iemand tegen die net als ik bij Philips had gewerkt, en net als ik begin jaren negentig de organisatie moest verlaten door Operatie Centurion onder leiding van Jan Timmer. Hij zei: ‘Ik ben er veel gelukkiger van geworden.’ Dat geldt ook voor mij. En nog sterker: hij had ook technisch werk en is nu ook psycholoog.

Ik weet nog hoe blij ik was, toen ik werk bij Philips kreeg. Philips, dan is het goed. Dat was een reclameslogan, maar ik was ook zo opgevoed. In mijn eerste baan werd dat adagium snel onderuit gehaald: joh, Japanse producten zijn veel beter. En inderdaad, de weerstand die ik moest ontwikkelen, hadden de Japanners al. Inclusief weerstandspasta die veel beter zeefdrukte dan die van ons. Maar een Japans apparaat kopen, dat ging me toch te ver. Bovendien was de Philipswinkel behoorlijk goedkoop voor het personeel.

Echt gelukkig was ik niet, echt ongelukkig ook niet. Ik dacht dat dat zo hoorde als je werkte. En het salaris dat ik als chemicus verdiende was goed. Wat had ik dan te zeuren?

Alles veranderde toen ik na acht jaar Philips door Centurion ontslagen werd. We kregen outplacement, en daar heb ik veel van geleerd. Daar onderzocht ik waar ik goed in was en welke mogelijkheden ik had. Op lange termijn wilde ik loopbaancoach worden en dat is gelukt. Omdat ik vond dat ik met mensen moest gaan werken ben ik psychologie gaan studeren en in 2007 afgestudeerd. Het werk als coach past veel beter bij me. Dat maakt dat ik me nu gelukkig voel, veel vrijer en veel meer ontspannen dan in mijn Philipstijd.

Een collega uit die tijd, een fysicus, kreeg geen ontslag. Hij is slimmer dan ik, ze wilden hem graag houden. Hij kreeg spanningsklachten, kon niet meer pianospelen van de RSI. Terwijl hij als hobby in zijn Philipstijd het conservatorium heeft doorlopen. Nu zingt hij in de opera. Hij vindt dat hij niet weg kan bij Philips: de hypotheek. En zijn vrouw werkt ook bij Philips. Ze hebben geen kinderen. Ze maken grote en lange reizen: even weg van het werk.

Ik zie het ook bij mijn klanten: als ze het niet echt naar de zin hebben op hun werk en wel veel verdienen, dan hebben ze grote en lange vakanties nodig. Als ik opper dat ze ook voor meer geluk kunnen kiezen buiten de organisatie, dan kan dat niet: de hypotheek. Ik krijg al spanningsklachten als ik eraan denk. Wat zet je jezelf dan vast.

Een ontslag is soms zo gek nog niet. Eerst lijkt het vreselijk, voelt het bedreigend, maar de kans dat je er gelukkiger van wordt is groter dan je denkt.

Joke Tacoma is chemicus, psycholoog en eigenaar van Tacoma Coaching.

Reageren? Mail naar A&O-items.