Weer naar kantoor?

Joke Tacoma | A&O-items juli 2021

Het is juni 2021. De derde coronagolf nadert zijn einde. De meeste volwassenen zijn gevaccineerd en maken voorzichtig plannen voor de vakantie. Toch nog maar in eigen land. Maar hoe gaat dat na de vakantie? Zit iedereen weer in zijn eigen auto op weg naar kantoor? Of blijven we thuiswerken?

De geneugten van het thuiswerken zullen we niet snel opgeven. Geen reistijd, tussendoor een boodschap doen, en een joggingbroek in plaats van een strak pak. Al thuiswerkend mis je echter je collega’s en daarom wil je zo af en toe naar kantoor. Eigenlijk alleen om bij te praten, niet om te werken, want dat kan thuis ook, zo bleek het afgelopen jaar. Het werk als vrijdagmiddagborrel. Zou dat het worden? Dan kunnen we de flexplekken wel aanhouden, in een kroeg heeft iedereen tenslotte ook een flexplek. En het geeft de mogelijkheid om van tafeltje te wisselen.

Hoewel, mensen met kinderen willen weer graag op kantoor werken. Dat is rustiger dan thuis. Maar zij zijn ook degenen die flextijden willen, zodat ze de kinderen op tijd op kunnen halen en thuis kunnen blijven als het kind ziek is.

Ik denk dat het één groot flexgedoe wordt, waarbij de extraverten en mensen met kinderen vaak naar kantoor gaan en de introverten en mensen zonder kinderen voornamelijk thuis werken. Maar of dat in de praktijk goed zal uitpakken, betwijfel ik. De introverten zijn veel harder nodig dan de extraverten zich realiseren. Introverten beschouwen, overzien meer en stellen vragen.

Misschien moet er een introvertendag op kantoor komen.