Introvert

Joke Tacoma | A&O-items april 2021

Een paar vriendinnen van mij zijn introvert en het valt me op hoe goed zij gedijen in deze tijden van corona. Ze vinden het heerlijk om elke avond thuis te zijn: beetje tv kijken, surfen op internet, een boek lezen, ze hoeven niets.

De man van een introverte vriendin heeft twee banen, hij verzorgt veel lezingen in het land, moet vaak naar congressen in het buitenland en vindt het heerlijk om op vakantie te gaan. Liefst ver weg, grote reizen maken. Bij die lezingen hoeft ze niet mee, dan heeft ze een avond voor zichzelf. Maar hij vindt het fijn als ze hem wel vergezelt naar die congressen en samen met hem op vakantie gaat. En wat kost dat haar een energie. Alweer weg, alweer die koffers pakken, alweer naar een andere stad om die te bekijken. Ik zou er geen moeite mee hebben, ik vind het heerlijk om weg te gaan, maar voor haar ligt dat anders. Ze kan toch ook thuisblijven? Klopt, maar dat vinden ze geen van beiden een goede optie.

Maar ja, corona. Dus geen congressen, geen vakantie. Mijn vriendin komt helemaal bij. Lekker thuis, geen haast, geen gevaarlijke wegen in het buitenland, geen nieuwe mensen leren kennen. Ik zie haar opbloeien.

Een andere vriendin geniet ook met volle teugen. Lekker iedere avond thuis. Geen haast en geen stress. Beeldbellen verstoort de rust een beetje, maar je mag erbij thuis blijven, dat scheelt. Ze heeft een vrij kleine, maar stabiele sociale omgeving, en die blijft ze gewoon zien. Mijn sociale omgeving is, als ik alle kennissen meetel, gedecimeerd. Die van haar is volledig intact gebleven. Ze ziet haar vriendinnen evenveel als anders, alleen gaan ze nu niet uit eten maar wandelen.

Ik wandel ook veel in deze coronatijd. Liefst met een vriendin. Heel fijn, zo praat je weer bij. Maar ik mis de groepen. Ik ben lid van ondernemersnetwerken, hobbyclubjes en netwerken die met mijn vak te maken hebben. Intervisie gaat nog wel via beeldbellen, maar het spontane onderlinge contact wat zo’n groep zo leuk maakt, is weg.

Ik verlang zeer naar het einde van dit coronatijdperk, maar voor mijn vriendinnen ligt dat genuanceerder.