Klucht van het jaar

Sandra Rethmeier | A&O-items 23-09-2020
Stel dat ik mijn kinderen zeg dat ze geen suiker mogen. En stel dat ze mij de volgende dag aantreffen met een zalige tompouce. Aangezien ik ze vrij heb opgevoed, zijn ze vast niet te beroerd om me daarmee op een akelige manier te confronteren. Ik laat een paar traantjes en oh jee wat voel ik me schuldig. Wat te doen?

Nou. Ik koop ze gewoon af. Vanaf nu mogen jullie elke dag een koekje of gebakje naar keuze! Gatsie bah denk je dan natuurlijk, dat is goedkoop, dat is geen opvoeden, wat een misselijk makende ouder ben jij!! Mee eens toch? Maar minister Fred Grapperhuis, de coalitie en de oppositie doen precies hetzelfde.

Ik ben echt de weg kwijt met het politieke gedoe van de afgelopen tijd. Corona ja, kabinetsbeleid nee. Natuurlijk zijn er maatregelen nodig, en ja, ik begrijp er heel wat en ja, ik vind er ook wat van. Maar hoe het kabinet kan twisten en turnen, hoe het ongestraft kan blijven draaien, daar snap ik geen lor van. Publieke opinie, menselijk gedrag of regionale problemen, ze lappen het aan de spreekwoordelijke laars. Het kabinet omringt zich met ‘vooraanstaande’ coryfeeën en OMT, en legt vervolgens de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het gekonkelde beleid bij de lagere overheden. Mondkapje op, mondkapje af.

Het zal wel denk ik dan, allemaal politiek. Maar dan komt er een minister die against all odds zijn eigen bruiloft gaat vieren. Niets mis mee. Maar helaas strookt het niet met de zelf (!) uitgevaardigde richtlijnen om de coronacrisis te bestrijden. De minister groet, viert en omarmt zijn liefhebbenden zoals het hem uitkomt. Maar dat alles helaas niet op 1,5 meter afstand … En de paparazzi doen hun werk. Met prachtige foto’s documenteren zij het geheel. Foto’s die ze vervolgens stap voor stap vrijgeven voor een maximaal effect. Niet alleen de publieke maar ook de politieke opinie wordt erdoor in oproer gebracht. De foto’s worden afgezet tegen eerdere, prachtige televisieshots waarin de minister stoere taal uit over aso’s die zich niet gedragen, die tot de orde moeten worden geroepen en die ook een strafblad krijgen als ze het coronabeleid niet respecteren!

Oei het zal je maar overkomen. Lekkere bruiloft, mooie herinneringen …

Maar oei, je zal het als samenleving maar moeten begrijpen. De minister-president steunt zijn minister van Justitie en Veiligheid. De minister verantwoordt zich al ‘tranenlatend’ voor de Kamer en voor de camera. De partijen ‘voor het complot’ en ‘tegen alles’ wrijven in hun handjes. De Nederlanders voeren heftige discussie over de idiotie van het geheel. Mijn partner en ik krijgen ruzie over … tja, over de ongeloofwaardigheid van het tafereel dat zich voor ons afspeelt.

En dan. Na heftig debat en vele tranen mag de minister voor justitie en veiligheid aanblijven. De minister dus die medeverantwoordelijk is voor het coronabeleid en de handhavingsaspecten ervan. De minister die het woord ‘aso’s’ gebruikt voor burgers die een misstapje begaan en een scherpe toon neerzet die niet mis te verstaan is. Die zelf bewust zijn eigen regels aan de wilgen hangt zodra dat dienstig is aan zijn eigen belang. Die pas opening van zaken geeft als de foto’s hem geen andere keuze laten.

Zo’n minister kan natuurlijk niet aanblijven, denk je dan. Maar zie daar de fantastische oplossing van onze landsbestuurders die deze stakker graag in hun midden willen houden. Kabinet, coalitie en zelfs oppositie kiezen ervoor om hun eigen overheidsbeleid aan te passen! Het beleid waar de minister zelf notabene voor verantwoordelijk is! En dat alleen maar om de minister te redden …

Ik heb er geen woorden meer voor. Vertel maar welk psychologisch mechanisme ervoor zorgt dat de minister zo handelt. Dat coalitiepartijen hem blijven steunen, dat de oppositie bakzeil haalt en dat het volk zich compleet verdeeld afvraagt of dit dan misschien complottheorie is.

Als er een collega-psycholoog is die mij kan uitleggen hoe ik dat begrijpen moet, dan nodig ik die graag uit voor een mooie dialoog op de boerderij.

Sandra Rethmeier, A&O-psycholoog en eigenaar van Spiral Consult