Nadat je aanmelddossier is goedgekeurd kun je starten met het registratietraject. Hiervoor krijg je vijf jaar de tijd (je ontvangt een bericht drie maanden voordat de vijf jaar verstreken zijn). Je gaat u aan de slag met scholing, supervisie en werkervaring en vult het registratiedossier met documenten die deze ontwikkelingen onderbouwen.
Werkervaring
Je dient u 2790 uur aan werkervaring op het gebied van de psychologie van arbeid en gezondheid aan te tonen.
Let op: wissel je van baan? Laat dan je voormalige werkgever vast het werkervaringstemplate (doc) tekenen, dan hoef je hier niet later achteraan.
Werkervaring: veelgestelde vragen over de eisen en bewijsvoering
- een verklaring van het dienstverband
- periode van het dienstverband
- functie
- werkuren
- beschrijving van de werkzaamheden
Geaccrediteerde scholing
Met het registratietraject gestart vóór januari 2018?
Je dient minstens 7500 uur aan geaccrediteerde scholing op verschillende gebieden binnen de psychologie te voldoen. Een groot deel kan ondervangen worden door je psychologie-diploma.
1120 uur van de gevolgde scholing dient specifiek op het gebied van psychologie van arbeid en gezondheid te zijn, waarvan minstens 780 uur postmasterscholing. In PE-online is de volgende onderverdeling gemaakt:
- 160 punten A&G (theorieën over stress en gezondheid in organisaties)
- 20 punten sociale zekerheidswetgeving
- 500 punten theorieën op het gebied van arbeid en organisatie
- 200 punten diagnostiek, individueel en/of van groepen en organisaties
- 240 punten klinische inzichten en vaardigheden (gespreksvaardigheden en kennis van therapie/counseling benaderingen)
Zie voor de precieze scholingseisen het registratiereglement (pdf), artikel 14.
Met het registratietraject gestart ná januari 2018?
Je dient minstens 720 uur aan geaccrediteerde scholing op verschillende gebieden binnen de psychologie te voldoen, waarvan 480 uur geaccrediteerde scholing verdeeld over de volgende categorieën. In PE-online is de volgende onderverdeling gemaakt:
- minimaal 107 punten op de categorie A&O Kennis
- minimaal 87 punten op de categorie A&O Vaardigheden
- minimaal 107 punten op de categorie Klinische Kennis
- minimaal 87 punten op de categorie Klinische Vaardigheden
- maximaal 92 punten op de categorie Overig, waaronder tenminste 20 punten voor een cursus Sociale zekerheidswetgeving
Zie voor de precieze scholingseisen het registratiereglement (pdf), artikel 14.
De geaccrediteerde scholingsmogelijkheden vind je in PE-online
Geaccrediteerde scholing komt automatisch in je registratiedossier terecht (mits de opleider je presentie goed heeft opgevoerd). Check dit regelmatig in je dossier. Is de scholing niet goed weergegeven? Neem contact op met het betreffende opleidingsinstituut, of zo nodig met de secretaris van de registratiecommissie.
Supervisie
Supervisie is een vorm van kennisontwikkeling waarbij er door middel van reflectie op het beroepsmatig handelen gestreefd wordt naar de bevordering van ontwikkeling van professionele competenties.
Je dient 90 uur supervisie te volgen bij een geregistreerde supervisor Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP. U mag zowel individuele als groepssupervisie volgen. Groepssupervisie is met maximaal vier supervisanten (of maximaal drie bij start registratietraject ná januari 2018).
Je mag de supervisie bij meerdere supervisoren volgen (ben je vóór januari 2018 gestart met het registratietraject Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP? Dan is het verplicht minimaal twee supervisoren te hebben).
Een verslag van de gevolgde supervisie kun je indienen met behulp van het supervisieverklaring-template (doc).
- Op zoek naar een geregistreerde supervisor? Neem contact opnemen met de secretaris van de registratiecommissie Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP voor een actuele lijst met geregistreerde supervisoren. Mail naar registraties@psynip.nl (met daarin de vraag om de meest recente lijst met supervisoren).
- Heb je nog geen supervisor? Vraag een geregistreerde supervisor Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP in je omgeving.
- Volg je supervisie (of wil je supervisie volgen) bij een niet geregistreerde supervisor? Laat deze supervisor dan een aanvraag doen om alsnog supervisor te worden.
- Voor uitgebreide eisen omtrent supervisie zie artikel 15 van het registratiereglement voor januari 2018 (pdf) of na januari 2018 (pdf).
Aanmelden als supervisor
Wil je je laten registreren als supervisor? In artikel 15 van het registratiereglement (pdf) staat beschreven aan welke eisen moet worden voldaan. Vul het formulier Aanvraag supervisorschap (doc) in en mail dit naar registraties@psynip.nl, o.v.v. Aanvraag supervisorschap A&G.
De registratiecommissie Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP beoordeelt of je voldoet aan de eisen voor opname in het supervisorenbestand.
Let op: dit betreft een tijdelijk bestand, uiteindelijk zullen nieuwe voorwaarden gelden die mogelijk iets afwijken van de huidige. Ingeschrevenen worden hierover bericht.
Documenten in het registratiedossier
- Een bewijs van de opgedane werkervaring vul je in op het werkervaringstemplate (doc)
- Bewijzen gevolgde scholing
- Bewijzen gevolgde supervisie (zie de Supervisieverklaring template)
- Een Verklaring omtrent het het Gedrag (VOG)
Voldoe je aan alle eisen voor registratie en is je registratiedossier compleet? Dan dien je het dossier in. Hier zijn kosten aan verbonden. Deze kosten betaal je aan docdatapayments, je komt automatisch langs het betaalscherm wanneer je je dossier indient.
Na indiening krijg je binnen drie maanden bericht.
Vragen?
Met vragen over je registratiedossier kun je terecht bij de secretaris van de registratiecommissie Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP.
Heb je na het lezen van de handleiding (pdf) nog vragen over PE-online? De secretaris van de registratiecommissie kan je hierbij helpen.