Nadat je aanmelddossier is goedgekeurd kun je aan de slag met het registratietraject. Registratie gaat via een online dossier in PE-online. Het registratiedossier dient te worden ingediend vier jaar nadat het aangemaakt is (drie maanden voordat deze termijn verstrijkt, ontvang je automatisch bericht).
- Vragen over je registratietraject of over PE-online? Neem contact op met de secretaris van de registratiecommissie Lichaamsgericht Werkend Psycholoog NIP.
Onderdelen registratietraject
In het registratietraject ga je aan de slag met:
- scholing
- leertherapie
- werkervaring
- casusverslagen
- intervisie of supervisie
Het registratiedossier vul je met documenten die deze ontwikkelingen onderbouwen.
1. Scholing
Je volgt minimaal 300 punten aan geaccrediteerde scholing:
- tenminste 75 punten hebben betrekking op algemene theoretische vorming
- tenminste 75 punten hebben betrekking op diagnostiek en indicatiestelling
- tenminste 75 punten hebben betrekking op interventievaardigheden
De scholingsagenda (het actuele overzicht van geaccrediteerde nascholing) vind je in PE-online.
Let op: check in je dossier of de opleiding die je hebt gevolgd ook daadwerkelijk in je dossier terecht komt. Zo niet, neem contact op met het betreffende opleidingsinstituut of met de secretaris van de registratiecommissie.
2. Leertherapie
- De leertherapie heeft als doel het optimaliseren van het persoonlijk functioneren binnen het hulpverlenend proces door aan den lijve te ervaren wat het betekent door middel van hulpverlenende technieken op emotionele ervaringen en gedragingen gewezen te worden.
- De leertherapie bestaat uit tenminste vijf contacturen met de leertherapeut.
- De leertherapie staat onder begeleiding van een vooraf door de registratiecommissie erkende leertherapeut:
a. De leertherapeut is een gezondheidszorgpsycholoog of Registerpsycholoog NIP.
b. De leertherapeut is aantoonbaar deskundig en heeft minimaal vijf jaar zelfstandig gepraktiseerd als lichaamsgericht werkend psycholoog.
c. Indien de leertherapeut niet voldoet aan de voorwaarden genoemd onder a. en b., dan geldt dat deze beschikt over aantoonbare ervaring op het terrein van de lichaamsgerichte psychologie, dit ter individuele beoordeling van de registratiecommissie. - De leertherapeut vult na afloop van de leertherapie het de verklaring leertherapie (pdf) in.
3. Werkervaring
Je dient 1120 uur aan werkervaring op het terrein van de lichaamsgerichte geestelijke gezondheidszorg op te doen.
Werkuren
De werkuren bestaan in hoofdzaak uit psychologisch en psychodiagnostisch onderzoek en psychologische behandeling volgens (een van) de invalshoeken van de lichaamsgerichte psychologie, zoals beschreven in artikel 12 van het registratiereglement (pdf).
- De gewerkte uren bestaan uit ten minste 840 cliënt-contacturen. Een cliëntcontactuur duurt 45 minuten, exclusief verslaglegging, dossiervorming en contacten met verwijzers.
Bewijsvoering
Voor het aantonen van het aantal gewerkte uren gelden de volgende bepalingen:
- je toont met een werkgeversverklaring en accountantsverklaring of uittreksel Kamer van Koophandel aan dat u in de genoemde periode werkzaam bent geweest binnen de lichaamsgerichte geestelijke gezondheidszorg,
- je vermeldt de onderverdeling van het aantal gewerkte uren op het formulier ten behoeve van het verzoek tot inschrijving in het register, en
- je bent desgevraagd verplicht aan de registratiecommissie inzage te geven in de eigen administratie.
Let op: Wissel je van baan? Vraag dan direct je oude werkgever om een werkgeversverklaring, dat voorkomt later vertraging.
- Download de Werkgeversverklaring-algemeen (pdf)
- Download format verklaring m.b.t. werkervaring als zelfstandig ondernemer (pdf)
4. Casusverslagen
Je schrijft drie casusverslagen.
5. Intervisie of supervisie
Je hebt qua intercollegiale toetsing de keuze om intervisie of supervisie te volgen. Voor beide soorten geldt een minimumvoorwaarde van 25 uur (naar rato verdeeld over het aantal werkuren).
Leerdoelen
De intervisie of supervisie dient te voldoen aan de volgende leerdoelen:
a. Het opdoen van ervaring met werksituaties met cliënten waarbij:
1. overdracht en tegenoverdracht een rol spelen (met speciale aandacht voor de lichaamsgerichte aspecten hiervan);
2. de betrokken behandelaar voelt zich vastlopen in het verhelderen van eigen gevoelens, ervaringen of parallelprocessen
3. de behandelaar voelt zich vastlopen in het begrijpen van lichamelijke verschijnselen tijdens het behandelproces van een cliënt.
4. belangentegenstelling van opdrachtgevers speelt een rol.
b. Het bespreken van thema’s en vraagstukken met betrekking tot de persoonlijke ontwikkeling gerelateerd aan de beroepsuitoefening.
Intervisie
De intervisiegroep bestaat uit minimaal drie en maximaal acht deelnemers. Tenminste drie deelnemers zijn opgenomen in het register Lichaamsgericht Werkend Psycholoog NIP of toegelaten tot het registratietraject Lichaamsgericht Werkend Psycholoog NIP. Het eerste is te controleren met de zoekfunctie Vind een Psycholoog, het tweede kan nagevraagd worden bij de secretaris van de registratiecommissie Lichaamsgericht Werkend Psycholoog NIP.
Supervisie
Supervisie vindt individueel plaats (groepssupervisie is niet toegestaan). De supervisie staat onder begeleiding van een door de registratiecommissie erkende supervisor:
- De supervisor is een gezondheidszorgpsycholoog of Registerpsycholoog NIP.
- De supervisor is aantoonbaar deskundig en heeft minimaal 5 jaar zelfstandig gepraktiseerd als lichaamsgericht werkend psycholoog.
- De supervisor heeft korter dan drie jaar geleden een door de registratiecommissie erkende opleiding tot supervisor gevolgd. Ten bewijze hiervan overlegt de supervisor de certificaten of aanwezigheidsbewijzen verstrekt door het opleidingsinstituut.
- Indien de supervisor niet voldoet aan één of meerdere van de voorwaardes onder 1-3, dan geldt dat:
a. De supervisor beschikt over aantoonbare ervaring op het terrein van de lichaamsgerichte psychologie, dit ter individuele beoordeling van de registratiecommissie.
b. De supervisor beschikt over aantoonbare ervaring met het geven van supervisie, dit ter individuele beoordeling van de registratiecommissie. - De supervisor meldt aan de registratiecommissie als er een verandering m.b.t. de supervisie plaatsvindt of als er zich op een andere manier een belangrijke wijziging voordoet.
- De registratiecommissie is gerechtigd bij de supervisor advies in te winnen inzake de supervisant.
- Het is niet toegestaan als supervisor op te treden wanneer tussen de supervisor en de supervisant een familierechtelijke betrekking dan wel een economisch samenwerkingsverband bestaat.
Let op: Wil je supervisie volgen bij een (nog) niet erkende supervisor, laat deze supervisor dan een aanvraag doen. In art. 20 van het registratiereglement (pdf) staan de eisen vermeld waaraan de supervisor dient te voldoen.
- Je maakt aan het einde van het registratietraject een schriftelijk verslag van de werkzaamheden en de supervisie. Dit verslag bevat een eindoordeel van de supervisor en is ondertekend door de supervisor.
- Je dient een tussentijds rapport in wanneer:
a. een verandering plaatsvindt in je werksituatie en/of oorspronkelijke werkplan;
b. je supervisor niet langer beschikbaar is, of;
c. zich anderszins een belangrijke wijziging voordoet in de supervisie.
Het dossier indienen
De volgende stukken zijn opgenomen in je dossier:
- Bewijs van inschrijving in een register waarin de titel Registerpsycholoog NIP is toegekend.
- Functieomschrijving en werkgeversverklaring m.b.t. de werkzaamheden gedurende het registratietraject. Ben je zelfstandig gevestigd? Dan kun je in plaats van een werkgeversverklaring een accountantsverklaring overleggen.
- Gegevens m.b.t. je leertherapeut en een verklaring leertherapie.
- Een supervisieverslag.
- Geaccrediteerde scholing wordt direct in je dossier geplaatst, mits de opleider je presentie goed heeft opgevoerd. Is dat niet het geval, dan kun je de opleider verzoeken je presentie alsnog op te voeren, of zelf de scholing toe te voegen aan je dossier (overleg een bewijs van deelname).
- Drie casusverslagen.
Voldoe je aan de eisen voor registratie en is het registratiedossier compleet? Dien het dossier dan digitaal in. Hier zijn kosten aan verbonden, deze betaal je aan docdatapayments (je komt automatisch langs het betaalscherm wanneer je je dossier indient).
Na indiening ontvang je binnen drie maanden bericht over je dossier.