Supervisie is een belangrijk onderdeel van het opleidingstraject dat (kinder- en jeugd)psychologen volgen na hun universitaire opleiding. De kwaliteit van psychologen is immers breder dan scholing en ervaring. Het gaat ook om het ‘groeien’ in het vak, het vormen van een beroepsidentiteit en het leren professioneel en autonoom te handelen. Belangrijk aspect daarvan is het reflecteren op het eigen handelen; dat staat centraal tijdens supervisie.
In de deze handreiking staan documenten, verwijzingen naar literatuur en achtergrondinformatie.
Kader van supervisie
Naast de algemene beginselen van supervisie, de werkwijze, de inhoud en de samenwerking met de supervisant, heb je als supervisor ook te maken met eisen en verplichtingen waaraan de supervisant is gebonden. Het kan uitmaken of je supervisie geeft aan een psycholoog die de gz-opleiding doet, de postuniversitaire opleiding Schoolpsycholoog, de opleiding Orthopedagoog Generalist, of een individueel registratietraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP.
Deze Handreiking Supervisoren Jeugd is specifiek gericht op het geven van supervisie in het kader van de registratieregeling Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP.
- Registratieregeling Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP (pdf), met name relevant artikel 18 (eisen supervisie) en artikel 16 (eisen casusverslagen).
- Bijlage A – taakgebieden
- Bijlage B – Definities werkbegeleiding, supervisie en intervisie
Wat houdt het geven van supervisie aan kinder- en jeugdpsychologen in en wat is het verschil met werkbegeleiding en intervisie? Het meest significante verschil tussen supervisie en werkbegeleiding is de focus: bij supervisie staat de professional en zijn persoonlijke vorming centraal, bij werkbegeleiding de cliënt / casus. - Supervisorenreglement Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP
Als supervisor moet je zijn ingeschreven in het supervisorenbestand K&J NIP
De eisen van de Registratieregeling Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP vormen ook het uitgangspunt voor registratie als psycholoog op postmasterniveau in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Jeugd. Dat register wordt in de Jeugdwet (naast de BIG-registratie) als leidend aangehouden.