BAPD – voor aanvragers
- Zie het overzicht van contactpersonen
- Start de aanvraag: meld je aan bij de Toetsingscommissie BAPD Open Universiteit (ou.nl)
- minimaal 100 contacturen bij- en nascholing op postacademisch niveau op het gebied van de psychodiagnostiek hebt gevolgd, waarvan 50% aan door de commissie geaccrediteerde bij- en nascholing (aantoonbaar middels certificaten en bewijs van deelname).
- 750 uur werkervaring op het gebied van de psychodiagnostiek hebt opgedaan (aantoonbaar middels CV en werkgeversverklaring).
- je drie casusverslagen inlevert, die:
- ofwel volgens de BAPD richtlijnen zijn uitgevoerd met een verklaring van de (geaccrediteerde) opleiding die toendertijd de casusverslagen als BAPD casussen heeft afgetekend;
- opgesteld zijn op de wijze zoals omschreven in Bijlage B van het BAPD reglement en ter beoordeling worden aangeleverd aan de Open Universiteit.
BAPD | LOGO-verklaring |
een verklaring dat houdster in staat is op goed niveau psychodiagnostiek uit te voeren. | een verklaring dat houdster voldoet aan de vooropleidingseisen waarmee toegang tot de GZ-opleiding verkregen kan worden; zonder geldige LOGO-verklaring is deelname aan de GZ-opleiding niet mogelijk. |
verantwoordelijke instantie = NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) | verantwoordelijke instantie = vLOGO (Vereniging Landelijk Overleg Gz Opleidingen) |
uitgegeven bij of na afstuderen door universiteiten waarvan de opleiding door het NIP geaccrediteerd is aan studenten die de vereiste onderdelen hebben gevolgd. | uitgegeven door de vLOGO na aanvraag door afgestudeerde, veelal op basis van een verklaring vanuit de universiteit (Verklaring vooropleiding). |
vereist is een afgeronde opleiding psychologie of orthopedagogiek met daarin de volgende onderdelen | vereist is een afgeronde opleiding psychologie, pedagogische wetenschappen of geestelijke gezondheidskunde (onderdeel Gezondheidswetenschappen alleen in Maastricht), met daarin de volgende onderdelen: |
1. theoretische kennis over psychodiagnostiek. 2. het verzamelen van gegevens over de persoon: Het voeren van het diagnostisch gesprek en het afnemen van diagnostische meetinstrumenten. 3. psychometrie en besliskunde 4. kunnen toepassen van de theoretische kennis psychodiagnostiek: De uitvoering van de diagnostische cyclus - anders dan de afname van tests -, reflectie en ethiek. | 1. klinische psychologie óf orthopedagogiek 2. persoonlijkheidsleer 3. ontwikkelingspsychologie 4. psychopathologie 5. neuropsychologie 6. diagnostische modellen en strategieën 7. behandelingsmodellen en strategieën 8. organisatie van de gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en jeugdhulpverlening 9. juridische aspecten van de hulpverlening 10. gespreksvoering, observatie en rapportage 11. het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek |
daarnaast vereist is 200 uur gesuperviseerde werkzaamheden (praktijkstage) te hebben verricht op het gebied van de psychodiagnostiek. | daarnaast vereist is een klinische stage van tenminste 520 uur postmaster klinische werkervaring bestaande uit diagnostiek, indicatiestelling en behandeling. |
daarnaast vereist is 3 casusverslagen opgesteld volgens de richtlijnen BAPD onder supervisie van een gekwalificeerd supervisor. | daarnaast vereist is 3 casusverslagen opgesteld volgens de richtlijnen van de instelling(en) waar ze geschreven zijn onder supervisie van een gekwalificeerd supervisor (zie LOGO-formulier Verklaring psychodiagnostiek); of de BAPD van het NIP of de diagnostiek-aantekening van de NVO. |
kosten = geen, tenzij aangevraagd na afstuderen of na (deels) volgen van een niet-geaccrediteerde opleiding. | kosten = € 70 voor de LOGO-verklaring. |
BAPD – voor supervisoren
Is het voor een supervisant niet meer noodzakelijk om een erkende NIP-supervisor in de arm te nemen?
Een erkende NIP BAPD supervisor is niet meer verplicht bij het onderdeel supervisie. De supervisor die je kiest moet wel voldoen aan één van de voorwaarden voor een supervisor voor de BAPD (zie Bijlage B, punt 2 van het reglement BAPD (2020)).
Voor de beoordeling en format van casusverslagen moet het reglement worden aangehouden.
Het is niet toegestaan als supervisor op te treden wanneer:
- tussen de supervisor en supervisant een familierechtelijke betrekking, een relatie, dan wel een economisch samenwerkingsverband bestaat.
- de supervisor werkgever of leidinggevende van de supervisant is en vice versa.
De faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen van de Open Universiteit is door het NIP gemandateerd om aan afgestudeerde studenten psychologie of orthopedagogiek de Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) af te geven.
De Open Universiteit werkt -net als de andere universiteiten- met docent-supervisoren. De verplichting tot supervisie door een NIP-erkende BAPD supervisor verviel daarmee.
Je kunt nog supervisie geven voor de BAPD en een supervisieverklaring afgeven tot 1 januari 2022.
Voldoe je echter aan één van de voorwaarden voor een supervisor voor de BAPD (zie Bijlage B, punt 2 van het reglement BAPD (2020)), dan verandert er niets voor jou; je kunt gewoon supervisie voor de BAPD blijven geven.
Heb je tussen 1 januari 2020 (datum indiening dossier) en 1 juli 2020 een aanvraag of dossier ingediend voor (her)registratie als BAPD-supervisor? Dan kun je via een mail naar registraties@psynip.nl verzoeken om het hele bedrag retour te ontvangen.
Voor de lopende registraties na 1 januari 2022 is een restitutieregeling van kracht. Hierbij kun je aanspraak maken op compensatie van het inschrijfgeld naar rato van het verlies van het aantal registratiejaren. Je kunt hiervoor een verzoek doen via registraties@psynip.nl.
Dit is een vervelende situatie en we vinden het uiteraard heel jammer wanneer je het NIP-lidmaatschap hierom wilt beëindigen. We hopen dat het NIP je meer te bieden heeft!
Het NIP heeft een restitutieregeling voor de kosten voor de registratie:
- Heb je tussen 1 januari 2020 (datum indiening dossier) en 1 juli 2020 een aanvraag of dossier ingediend voor (her)registratie als BAPD-supervisor dan kun je via een mail naar registraties@psynip.nl een verzoek indienen om het hele bedrag retour te ontvangen.
- Voor de lopende registraties na 1 januari 2022 is een restitutieregeling van kracht. Hierbij kun je aanspraak maken op compensatie van het inschrijfgeld naar rato van het verlies van het aantal registratiejaren. Je kunt hiervoor een verzoek doen via registraties@psynip.nl.
Zie ook de informatie over het opzeggen van lidmaatschap.
Het register is gesloten voor nieuwe aanmeldingen per 1 juli 2020. De beslissing rondom het register van NIP-erkende BAPD supervisoren heeft enige tijd geduurd. Het kan zijn dat een eerder gegeven advies dus niet meer van toepassing is in de nieuwe situatie.