Psycholoog wil aan de slag!

De lange wachttijden in de (curatieve) ggz zijn al een tijd in het nieuws. Het NIP spant zich in om de wachttijden te verkorten. Het grote probleem is dat er te weinig regiebehandelaren beschikbaar zijn. De wachtlijsten in de zorg kunnen pas effectief worden verminderd als dit tekort structureel wordt aangepakt.

 

NIP heeft oplossing voor wachtlijstprobleem in de ggz

Startende en ervaren psychologen staan te trappelen om aan de slag te gaan als gz-psycholoog. Maar zij hebben nog geen big-registratie en kunnen niet als regiebehandelaar aan de slag.  Meer opleidingsplaatsen, de start van een evc-traject, verruiming van het kwaliteitsstatuut met nieuwe regiebehandelaren en het veel beter benutten van nieuw talent dat de arbeidsmarkt op stroomt. Dat is nodig om het wachttijdenprobleem structureel te kunnen oplossen!

Het NIP trekt aan de bel bij de minister, staatssecretaris, verzekeraars,  brancheverenigingen en professionals. Steun ons!

Steun ons! Like en deel dit LinkedIn-bericht of deze post op Facebook om ons signaal kracht bij te zetten!

Waarom is deze actie nodig?

Lees meer in de nieuwsberichten: Meer opleidingsplaatsen en betere werkverdeling nodig voor kortere wachttijden en Verruiming omzetplafonds quick win bij aanpak wachttijden. Bij het hoofdlijnenakkoord voor de ggz was het NIP succesvol, maar ook de komende jaren willen wij meer en sneller resultaten boeken. Daarom deze actie. Lees ook onze dringende oproep die wij aan alle partijen in de ggz hebben verstuurd.

Cliënt is de dupe

In de media verschijnen met grote regelmatig schrijnende verhalen van cliënten die niet op tijd de juiste hulp krijgen. Door de wachtlijsten kan de problematiek van cliënten verergeren en complexer worden. Dat is niet goed voor de cliënt, maar ook niet voor de behandelaar.

 

Wat ziet het NIP als een van de oplossingen?

  • Meer gz-opleidingsplaatsen
  • Snelle erkenning ervaren psychologen via EVC-trajecten

 

Kwaliteitsstatuut knelt

Zorgverzekeraars hanteren het kwaliteitsstatuut steeds strikter voor de inzet van de regiebehandelaar. Hierdoor stijgt het aantal vacatures voor gz-psychologen als regiebehandelaar.

 

 

 

“GGZ kraakt in haar voegen”

Gastcolumnist Marrie Bekker van de Psycholoog pleit voor een langere basisopleiding. Zij ziet dat door de vele vacatures en de hoge werkdruk onder psychologen de rek  eruit is. De goede zorg is er nog, maar puur dankzij de enorme inzet van psychologen en andere ggz-professionals – die zelf bijna het loodje leggen. Lees de hartenkreet van opleider Marrie Bekker, hoogleraar Klinische psychologie aan Tilburg University en lid van de redactieraad van De Psycholoog. Hoe moeilijk de weg naar de arbeidsmarkt is, leest u in het novembernummer 2018 van de Psycholoog en in de verhalen van starters op deze website.

 

 

Race om GZ-opleidingsplaatsen

Jonge psychologen popelen om het vak te leren. Ondanks de soms hoge drempels. Zelfs met een jaar of wat werkervaring op zak, is de concurrentie om een gz-opleidingsplaats groot. Waar lopen ze tegenaan? Lees de verhalen van jonge psychologen over hun passie voor het vak, hun dromen, hun voorkeuren voor expertises en vooral de weg er naar toe. Welke hobbels komen ze tegen en hoe worden die overwonnen?

Lees de verhalen van starters