Webinar - Prestatiemanagement en de psychologische voorbereiding van TeamNL op de Olympische Spelen

Tweegesprek op 13 juli 2021 tussen Monique Rook en Paul Wylleman over prestatiegedrag en hoe je dat het beste organiseert vanuit de psychologie. Ook krijgen we een doorkijkje naar de praktijk.

Van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 worden in Tokio de Olympische Spelen 2020 en daaropvolgend van 24 augustus tot en met 5 september de Paralympische Spelen 2020 gehouden. NIP-lid en gewoon hoogleraar Sportpsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, Paul Wylleman, is prestatiemanager van sportkoepel NOC*NSF en in die rol actief betrokken bij Team NL en de Spelen. Sinds hij in 2014 aantrad als prestatiemanager formeerde hij een team van psychologen dat de sporters van Team NL mentaal voorbereidt op de Spelen.

 

Sportpsychologie en prestatiemanagement

Paul Wylleman stelde voor NOC*NSF een speciaal team samen voor de psychologische begeleiding van de sporters: het team Prestatiegedrag. Een multidisciplinair team met onder andere experts op het gebied van prestatie-ondersteuning (leefstijlcoaches en sportpsychologen) en mensen met een klinische specialisatie (gz-psychologen, klinisch psychologen, psychiaters en zelfs een neuropsycholoog).

Tijdens dit webinar wordt de theorie van de prestatiepsychologie aan de praktijk van de Olympische Spelen gekoppeld. Wat komt er bijvoorbeeld allemaal kijken bij een goede psychologische voorbereiding op zo’n groot sportevenement en hoe kun je (sport)psychologie inzetten om samen met sporters en coaches tot een optimale voorbereiding te komen? Deelnemers konden tijdens de interactieve bijeenkomst live online vragen stellen.

 

Programma

  • Welkom en start door Monique Rook, directeur NIP
  • Tweegesprek Monique Rook en Paul Wylleman:
    – Wat is prestatiegedrag en hoe organiseer je dat het beste vanuit de psychologie?
    – Een doorkijkje naar de praktijk: de aanloop naar de Spelen en de uitdagingen waar extra aandacht voor is. De hitte, het uitstel en corona.
    – Na de Spelen. Waar loop je tegenaan en de Paralympics en de rol van klinisch psychologen
  • Monique Rook behandelt met Paul de meest gestelde vragen van deelnemers die tijdens het webinar binnengekomen zijn
  • Afsluiting

 

Kijk het webinar terug