Webinar Klimaatpsychologie: ‘Het klimaat verandert: hoe zit het met ons gedrag?’

De klimaattop in Glasgow is achter de rug. De meningen over het succes ervan verschillen. Ondertussen houden steeds meer mensen zich bezig met het klimaat. Niet iedereen voelt urgentie en anderen zien weer teveel belemmeringen voor daadwerkelijk klimaatvriendelijkere keuzes in hun dagelijks leven. Hoe kun je mensen motiveren om juist wél aan de slag te gaan en hoe bereik je mensen die hier nog niet zo mee bezig zijn?

Tijdens het gratis webinar ”Het klimaat verandert: hoe zit het met ons gedrag?” ging het NIP samen met psychologen op zoek naar het antwoord op deze vragen. Je kunt dit webinar nu terugkijken.

Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam, zal een tipje van de sluier oplichten over wat er vanuit de wetenschap bekend is over klimaat- en gedragsverandering. Melissa Degen, beleidsmedewerker duurzaamheid bij de Gemeente Venray, en Rico Disco, jongeren organizer en coach voor Fair Future Generators bij Milieudefensie, zullen dit aanvullen met hun praktijkervaring. Hoe gebruiken zij hun psychologische expertise in hun werk?

Dit webinar is ook beschikbaar voor niet-leden.

 

Moderator

Bart Schutz
Bart is voorzitter van de sectie Sociale & Economische Psychologie (SEP) van het NIP. Hij is een bekende consumenten- en economisch psycholoog en opereerde in de voorhoede van de wereld van grootschalige digitale gedragsexperimenten.Bart wordt voor ethische gedragsbeïnvloedingsonderwerpen geraadpleegd door corporate organisaties en overheden als de ACM en AFM (o.a. voor hun ‘Leidraad Bescherming van de onlineconsument’). Bart geeft (gast-) lezingen en trainingen en is een internationaal keynotespreker. Hij is ook de auteur van WheelofPersuasion.com, en hij was de hoofdpersoon in de VPRO-documentaire “What Makes You Click?”.

Onze gasten

Reint Jan Renes
Reint Jan is lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam en veelgevraagd spreker over psychologie en klimaat. Met zijn lectoraat doet hij vanuit concrete vraagstukken uit de praktijk, onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid.Daarnaast is Reint Jan de voorzitter van de NIP werkgroep klimaat- en gedragsverandering. Voor zijn lectoraat was hij universitair hoofddocent Gezondheidscommunicatie aan de Wageningen Universiteit en lector Cross-mediale Communicatie in het Publieke Domein bij de Hogeschool Utrecht. Hij specialiseerde zich in gedragsverandering, sociale psychologie en communicatie.

 

Melissa Degen
Melissa is beleidsmedewerker duurzaamheid bij de Gemeente Venray. Daar is ze betrokken bij het duurzaamheidsprogramma Venray Vergroent en aanjager van het thema circulaire economie. Ze studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen met een specialisatie in gedragsverandering en combineert deze achtergrond in haar dagelijkse werkzaamheden rondom verduurzaming.

 

Rico Disco
Rico is jongeren organizer en coach voor Fair Future Generators bij Milieudefensie. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in environmental psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.Bij Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerenorganisatie van Milieudefensie, schreef Rico mee aan het boek Jongeren Klimaat Nu gebaseerd op het klimaatmanifest. Zijn doel is om zoveel mogelijk jongeren aan de slag te laten gaan met klimaatrechtvaardigheid.