Webinar Discriminatie en inclusie: wat kun jij er zelf mee? Adviezen vanuit de psychologie

Eerlijk is eerlijk, in één uur kunnen we discriminatie niet de wereld uit helpen. Wel kunnen we vanuit de psychologie ons steentje bijdragen aan het inclusiever maken van organisaties, scholen en de samenleving.

Wil je weten hoe discriminatie ontstaat en wat je er zelf aan kan doen om dit te voorkomen? Het NIP organiseerde op 20 augustus 2020 een webinar over discriminatie en inclusie. Interessant voor iedereen die interesse heeft in dit thema, zoals leraren, beleidsmakers, HR medewerkers en leidinggevenden, die willen bijdragen aan het voorkomen van discriminatie en bevorderen van inclusie. Toonaangevende psychologen praten je in één uur bij over de valkuilen en oplossingen bij het voorkomen van discriminatie en bevorderen van inclusie, en geven praktische tips die iedereen meteen in het dagelijks leven kan toepassen.

Het NIP wil graag een bijdrage leveren aan een veerkrachtige samenleving, ook als het gaat om discriminatie en inclusie.

 

Kijk het webinar terug

 

Luister naar het geluidsfragment

 

Open de powerpoint (pdf)

 

Sprekers, onderwerpen en presentaties

Iedereen discrimineert. Hoe ontstaat dit en wat kan je er zelf tegen doen?

Door Onur Şahin, sociaal- en organisatiepsycholoog en promovendus aan de Universiteit Utrecht.

“Hokjesdenken raakt ons allemaal en daarom is het belangrijk om hier bewust van te zijn.”

Kijk de presentatie van Onur terug (YouTube)

Hoe kan je de ontwikkeling van discriminatie bij jongeren tegengaan? En welke rol spelen het onderwijs en de opvoeding daarin?

Door Marom Ayoubi, onderwijspsycholoog en eigenaar Opvoeders van nu.

“Door je als leraar of ouder bewust te zijn van de invloed van je woordkeuze, kan je al een verschil maken.”

Kijk de presentatie van Marom terug (YouTube)

Open de Q&A met Marom (pdf)

Hoe zet je tijdens een werving & selectietraject in op meer inclusie?
Door prof. dr. Marise Born, arbeid- en organisatiepsycholoog en hoogleraar personeelspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bijzonder hoogleraar arbeid- en personeelspsychologie in het bijzonder gericht op allochtoon-etnische groepen bij de Vrije Universiteit Amsterdam.“In veel gevallen blijken selectiemethodes die een goede voorspellende kracht hebben problematisch voor het vergroten van de cultureel-etnische diversiteit op het werk.”

Kijk de presentatie van Marise terug (YouTube)

Micro-agressie en institutioneel racisme: wat is het en hoe ga je het gesprek erover aan? (Engels)

Door dr. Byron Adams PhD, interdisciplinaire identiteitspsycholoog aan de Universiteit van Tilburg, Universiteit Gent en de Universiteit van Johannesburg. Hij bestudeert aspecten van inclusie en het psychosociaal functioneren van verschillende culturele groepen tijdens de levensloop.

“In onze dagelijkse interacties zijn er signalen van racistisch gedrag.”

Kijk de presentatie van Byron terug (YouTube)

Moderator

 

Dr. Florien Cramwinckel is de moderator. Ze is sociaal- en organisatiepsycholoog, gepromoveerd en nu werkzaam als Senior Behavioural Expert.

 

Meer informatie

Meer lezen over hoe het NIP zich inzet voor diversiteit en inclusie? Zie ook het NIP themadossier Mensenrechten en de Centrale werkgroep Mensenrechten en Psychologie en de Centrale commissie Culturele diversiteit en psychologie.

Benieuwd hoe psychologen je kunnen helpen bij bijvoorbeeld een inclusieve organisatie of school? Of heb je een andere vraag over psychologie en diversiteit? Neem dan contact met ons op via: info@psynip.nl