Het NIP is onderverdeeld in secties die aansluiten bij de werkvelden van de psychologie. De regels waaraan de vereniging en haar leden zich moeten houden, staan in de Statuten en in het Huishoudelijk Reglement. Elk lid heeft een stem in het verenigingsbeleid. Heeft u als lid of relatie een aanbeveling of klacht over onze dienstverlening, zie dan ons klachtenreglement. Het NIP heeft van de Belastingdienst een SBBI-status toegekend gekregen, dit betekent dat het NIP een sociaal belang behartigende instelling is.
- Lees meer over het NIP
Centrale onderdelen
In de verenigingsstructuur van het NIP is onderscheid tussen een centraal en een decentraal deel. Daar waar de secties het decentrale deel voor rekening nemen, bestaat het centrale deel uit de Ledenraad, het Algemeen Bestuur en centrale commissies, colleges, centrale werkgroepen en centrale netwerken.
Het Algemeen Bestuur kan (tijdelijke) commissies, colleges netwerken en werkgroepen instellen. Deze centrale onderdelen houden zich bezig met aandachtsgebieden binnen de psychologie en kunnen een bepaalde taak vervullen. Het Algemeen Bestuur benoemt de leden op grond van hun kennis en deskundigheid en houdt zo veel mogelijk rekening met de verschillende werkvelden binnen de psychologie.
De commissies, colleges en werkgroepen worden momenteel opnieuw ingericht waarbij sommige op dezelfde werkwijze voortbouwen en sommige nieuwe commissies worden vormgegeven.
De commissies
- Kiescommissie Ledenraad (in te stellen bij ledenraadsverkiezingen)
- Auditcommissie
- Selectiecommissie AB (in te stellen bij vacatures voor het AB)
- Centrale Commissie registraties
- College van Toezicht
- College van Beroep
- Beroepscommissie registraties
- Bestuurscommissie Ethische Zaken (BEZ)
- Centrale commissie Culturele diversiteit en psychologie
- Centrale commissie Wetenschap
- Redactieraad De Psycholoog
- Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN).
Download de toelichting: Centrale commissies, colleges, werkgroepen en netwerken van het NIP (pdf)
Algemeen Bestuur
Het Algemeen Bestuur zet de hoofdlijnen van het verenigingsbeleid uit en wordt benoemd door de Ledenraad, het hoogste orgaan van het NIP. Het Algemeen Bestuur houdt zich bezig met de verschillende sectie-activiteiten en de werkzaamheden van commissies en raden. De dagelijkse gang van zaken van de vereniging op bestuurlijk gebied valt onder de verantwoordelijkheid van de directeur op het NIP-bureau.
Ledenraad
De Ledenraad (LR) is het hoogste besluitvormende orgaan van de vereniging. De LR neemt in de vergadering belangrijke beslissingen over de vereniging en het beleid. In de raad hebben gekozen afgevaardigden uit de secties zitting.
In de Ledenraadvergaderingen worden belangrijke beslissingen over het beleid van het NIP genomen.
- Bekijk de vergaderstukken van de ledenraad
Secties
De verschillende secties houden zich bezig met een bepaald werkveld. De besturen van de secties bestaan uit psychologen die zich naast hun werk actief inzetten voor de vereniging. Elk NIP-lid is aangesloten bij minimaal één van de secties.
NIP-bureau
De operationele spil van de vereniging is het NIP-bureau in Utrecht. Het leeuwendeel van de dienstverlening verloopt via dit bureau en wordt uitgevoerd door ruim vijftig gemotiveerde professionals. Het bureau wordt geleid door de directeur.
Het NIP-bureau verzorgt alle uitvoerende en ondersteunende taken voor de vereniging, zoals financieel beheer, ledenadministratie, communicatie en voorlichting, individuele en collectieve belangenbehartiging en beleidsondersteuning. Op het NIP-bureau zijn ook de registers, de tuchtcolleges, de COTAN en de redactie van tijdschrift De Psycholoog ondergebracht.