Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) vindt dat het werk van psychologen van goede kwaliteit moet zijn en aan bepaalde normen moet voldoen. Daarom heeft het NIP een beroepscode opgesteld. In deze Beroepscode voor Psychologen staan de eisen, richtlijnen en gedragsregels vermeld die het NIP aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog stelt. Alle leden van het NIP en de psychologen die zijn ingeschreven in de NIP-registers zijn gehouden aan de Beroepscode voor psychologen.
Vier basisprincipes
De psycholoog moet zich verantwoordelijk, integer, respectvol en deskundig gedragen. In de beroepscode van het NIP staan richtlijnen en gedragsregels die zijn afgeleid van deze vier basisprincipes.
Richtlijnen en gedragsregels uit de beroepscode
- De psycholoog vertelt u aan het begin wat u kunt verwachten en welke kosten in rekening worden gebracht tegen welk tarief
- De psycholoog moet u om toestemming vragen voordat aan de behandeling begonnen kan worden.
- De psycholoog moet zich houden aan het beroepsgeheim en uw hulpvraag vertrouwelijk behandelen.
- De psycholoog moet gebruik maken van gevalideerde psychologische tests.
- De psycholoog moet u informeren over de diagnose die hij stelt.
- Mocht de psycholoog overwegen u niet te behandelen dan geeft hij een aanbeveling voor andere behandelmogelijkheden. Hij overlegt met u naar wie u kunt worden doorverwezen.
- De psycholoog moet u informeren of er meerdere hulpverleners meewerken aan het onderzoek en/of de behandeling.
- De psycholoog bewaart gegevens over u in een dossier. Dat zijn in ieder geval: de diagnose, het behandelplan, brieven van u en over u en aantekeningen over de voortgang van de behandeling. Hij moet het dossier zó inrichten dat geheimhouding van de inhoud en bescherming van de persoonlijke levenssfeer verzekerd zijn.
- U heeft recht om uw eigen dossier in te zien en recht op een kopie van het dossier.
- U heeft bijna altijd recht om een bepaalde rapportage te blokkeren.
- U heeft recht om uw dossier te laten vernietigen door uw psycholoog
* De psycholoog heeft een geheimhoudingsplicht tegenover derden. Hij kan dus alleen met uw toestemming gegevens over u verstrekken aan bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij, een keuringsarts of arbodienst.