Over de zoekfunctie Vind een psycholoog

U kunt een psycholoog vinden via de zoekfunctie Vind een psycholoog. Alle psychologen die lid zijn of geregistreerd zijn bij het NIP zijn hier vindbaar. Standaard worden naam, NIP-nummer en NIP-registraties getoond. Psychologen kunnen zelf aangeven of zij dit willen aanvullen met hun werkgegevens. Student-leden en belangstellenden zijn niet vindbaar. De psychologen die gevonden worden vallen onder de Beroepscode van Psychologen en moeten zich aan deze code houden.

De zoekmachine is er voor iedereen die op zoek is naar een psycholoog: cliënten, ouders en verwijzers, maar ook zorgverzekeraars en collega’s.

Alleen psychologen die lid zijn van het NIP of zijn opgenomen in een NIP-register worden gevonden via Vind een psycholoog. Dat zijn dus niet alle psychologen in Nederland. Heeft u een psycholoog gevonden die niet in deze zoekmachine voorkomt, vraag dan welke registraties de betreffende psycholoog bezit. Er zijn ook andere registers. Het bekendste is het BIG-register (bigregister.nl).
In de zoekmachine kunt u niet selecteren op een bepaalde aandoening. U kunt wel zoeken op registraties.
Ten eerste is het belangrijk dat de psycholoog voldoende bekwaam is om u te helpen met uw hulpvraag. Dat wil zeggen dat de psycholoog voldoende kennis en ervaring moet hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de werkwijze van de psycholoog bij u past, dat u een klik heeft met de psycholoog. U kunt een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek (dit is vaak niet gratis).
Bij de zoekresultaten worden de registraties van de betreffende psycholoog genoemd. Een psycholoog kan na het afronden van zijn universitaire opleiding aanvullende opleidingen volgen die kunnen leiden tot registraties. Deze registraties zeggen iets over de bekwaamheid van de psycholoog  in een bepaald werkveld.
Een NIP-nummer is gekoppeld aan het lidmaatschap en/of de registratie van de betreffende psycholoog. De meeste psychologen gebruiken dit NIP-nummer op website en facturen. Het NIP-nummer is niet hetzelfde als een BIG-nummer. Psychologen die aangesloten zijn bij het NIP en in een BIG register staan hebben zowel een NIP-nummer als een BIG-nummer.