Boeken van collega-psychologen

Psychologen schrijven veel interessante boeken. Het NIP biedt leden graag een podium voor de boeken die zij hebben geschreven. Door het grote aantal enthousiaste reacties, presenteren wij hier een selectie van deze uitgaven. Bekijk de boeken van collega’s die hier eerder werden gepresenteerd.

Uw boek hier laten zien?

Bent u NIP-lid en heeft u ook een boek geschreven? Wij plaatsen deze graag in onderstaande NIP-selectie. Mail een tekst van max. 100 woorden aan communicatie@psynip.nl

Michiel Hulsbergen: Emotiekaarten met handleiding – Face your emotions

Emoties zijn overal en bijna ongemerkt sturen ze voortdurend ons gedrag – zeker ook in organisaties. De veertig Emotiekaarten bevatten elk een direct herkenbare emotie en toelichting. De handleiding hierbij biedt een flink aantal uitgewerkte spellen voor individuen en groepen. Alles is gebaseerd op wetenschappelijke theorie en uitgebreid getest in de praktijk.

Michiel Hulsbergen werkt samen met BOOM vanuit DialogueTrainer.

 

Vittorio Busato: What’s wrong with me?

De laatste editie van de DSM, hét naslagwerk op het gebied van psychopathologie, bevat zo’n 400 psychiatrische aandoeningen. Door de DSM kunnen zorgprofessionals in een wetenschappelijk onderbouwde, gemeenschappelijke vaktaal met elkaar communiceren.

Maar hoe praten mensen met een toegekende psychische stoornis daar eigenlijk zélf over?

Hoofdredacteur van de Psycholoog: Vittorio Busato vroeg 50 mensen met een psychische stoornis om in eigen woorden te vertellen wat er met hen mis zou zijn. Peter Valckx, een van de vaste fotografen van De Psycholoog, maakte portretten.

Handboek pijnrevalidatie – Voor de eerste-, tweede- en derdelijns gezondheidszorg

Een handboek onder redactie van Jeanine Verbunt, Loes Swaan, Rita Schiphorst Preuper en Karlein Schreurs. Karlein Schreurs was afgevaardigde namens het NIP in de Pijnalliantie in Nederland (PAiN) en heeft bijgedragen aan de oprichting van PAiN. Het handboek is geschreven met meer dan 30 experts uit Nederland en België (auteurs vanuit Roessingh: Lucas Slot, Patrick de Haan, Bernadette Wassink, Marc van Gestel en Lilian Wennemars en Karlein Schreurs).
Het eerste exemplaar wordt op 19 februari 2019 aangeboden aan minister Bruins van VWS.

  • Meer informatie en bestellen:bsl.nl

 

Hubert Hermans: Bedreigde psychodiversiteit, pleidooi voor een innerlijke democratie

Net zoals biodiversiteit bedreigd wordt door biologische kaalslag, zo wordt ook onze psychodiversiteit verarmd als we ons opsluiten in een strak omlijnde identiteit die slechts één dominerende opvatting toelaat. Het boek gaat in op het spanningsveld tussen de machthebber die als potentie in ons huist en de mogelijkheid om tot democratisch leiderschap over onszelf te komen.

Hubert Hermans (emeritus-hoogleraar persoonlijkheidspsychologie Radbouduniversiteit Nijmegen) wordt gedreven door een fascinatie in de grensprocessen die zich afspelen tussen individu en maatschappij, normaal en abnormaal, motivatie en demotivatie.