Zoek een wetenschappelijk artikel

Wetenschappelijke artikelen kun je vinden via (dure) abonnementen op databases, maar ook steeds meer via ‘open access’ (gratis beschikbaar). We geven je ook een aantal specifieke zoektips die je naast onze algemene zoektips kunt gebruiken.

  • NIP-lid? Dan heb je exclusieve toegang tot alle wetenschappelijke artikelen van tijdschrift de Psycholoog vanaf 2000 via tijdschriftdepsycholoog.nl. Log in met je persoonlijke inloggegevens (je lidnummer als inlognaam en de combinatie van je postcode+huisnummer als wachtwoord, zonder spaties of toevoegingen).

 

Bronnen

The Journal of Open Psychology Data (JOPD) publiceert op haar website uiteenlopende papers en artikelen op het gebied van psychologie. Het gaat hierbij zowel om gepubliceerde als niet eerder gepubliceerde stukken. Ter kennisgeving: alle  teksten zijn gecontroleerd en mogen geciteerd worden.

PLOS one biedt op haar website open acces tot wetenschappelijke artikelen vanuit diverse disciplines, waaronder psychologie.

De Directory of Open Access Journals wil de zichtbaarheid en het gebruiksgemak van wetenschappelijke tijdschriften vergroten en er hiermee voor zorgen dat de tijdschriften intensiever gebruikt worden. De website biedt toegang tot een paar duizend wetenschappelijke tijdschriften, waarvan ruim 100 gerelateerd aan de psychologie. Met een wat beperkte zoekfunctie is ook op artikelniveau te zoeken, al zijn nog niet alle tijdschriften op artikelniveau doorzoekbaar.

NARCIS is ontwikkeld door de KNAW in samenwerking met NWO, de Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Deze database bevat honderduizenden publicaties, waarvan ruim een derde momenteel open access is. Zoeken is eenvoudig: met onze algemene zoektips in het hoofd voer je een zoekopdracht uit en klikt u vervolgens op publicaties. De zoekresultaten kun je vervolgens verfijnen via de kolom links in beeld. Door bijvoorbeeld te klikken op Open Acces, worden alleen nog de vrij toegankelijke publicaties getoond die passen bij de zoekopdracht.

Handig is dat NARCIS je op de hoogte kan houden van later toegevoegde publicaties die passen bij uw (verfijnde) zoekopdracht. Kijkende naar uw publicaties-zoekresultaten kunt je rechts klikken op Bewaar zoekresultaat. Wanneer je kiest voor toevoegen aan favorieten, wordt je zoekopdracht opgeslagen in je favorietenbalk en kun je u in de toekomst door op deze favoriet te klikken, de (verfijnde) opdracht makkelijk in één keer uitvoeren. Je ziet dan of er nieuwe resultaten getoond worden. Dit is makkelijk maar u moet wel zelf op de website kijken.

Echt automatisch word je op de hoogte gehouden met een RSS-feed. Bij Bewaar zoekresultaat kun je ook klikken op Bekijk RSS-feed. Dit brengt je naar een overzicht van je zoekresultaten in een kale opmaak. Bovenin kun je kiezen voor Abonneren op deze feed. Met een apart feed-programma of in je browser zie je dan je zoekopdracht staan en of er nieuwe resultaten zijn. In Firefox kun je bijvoorbeeld klikken op het oranje vierkantje in de toolbaar. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte van nieuws uit meerdere bronnen.

Vrije Universiteit VU-dare maakt deel uit van de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam (de site is onderdeel van Narcis).

WorldWideScience is ontwikkeld door OSTI, een onderdeel van het Amerkiaanse Ministerie van Energie. Het is een internationaal toegangspunt waarmee je 62 databases waaronder NARCIS met één zoekopdracht tegelijkertijd doorzoekt. Het idee is dat WorldWideScience per database de 100 meest relevante resultaten toont (aantal ranked results van een x totaal available), al komen er nu toch nog vaak minder dan 100 resultaten terug. Het uitvoeren van een zoekopdracht brengt je al in een uitgebreid resultatenvenster terwijl de website nog bezig is met het doorzoeken van databases. De voortgang van dit doorzoeken kunt je rechtsboven in uw scherm volgen. Verfijnen van de opdracht kan net zoals bij NARCIS in de kolom links in uw scherm door te klikken op opties. Waar NARCIS gebruik maakte van de term Open acces, gebruikt WorldWideScience full text available (onder topics) voor vrij toegankelijke informatie. Naast de kolom biedt WorldWideScience de mogelijkheid om binnen de zoekresultaten nog een zoekopdracht uit te voeren door middel van het zoekveld voor Refine search, linksboven in het scherm.

Net als NARCIS, biedt ook WorldWideScience de mogelijkheid om uw zoekopdracht te bewaren. Dit kan door het toevoegen als favoriet: houd je muis op Bookmark this search en klik op favorites. De website kan u ook automatisch op de hoogte houden door middel van een alert, die u kunt aanmaken met Create an alert from this search, net onder het primaire zoekveld. Na aanmaken van een gratis account kan WorldWideScience je eens per periode (die je zelf kunt bepalen) een e-mail sturen met een overzicht van relevante nieuwe inhoud. Al met al een website met nog wat schoonheidsfoutjes maar met grote potentie.

SSRN (Social Science Research Network) is ook een grote database maar met minder opties dan de eerste twee websites. SSRN geeft duidelijk aan of een artikel open acces is of niet met een icoontje maar heeft vrij beperkte zoekopties en biedt geen mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe relevante inhoud.

Op sciencedirect.com tref je uiteenlopende wetenschappelijke artikelen over ons vakgebied. Tevens zie je vooraf duidelijk of en in hoeverre een artikel kosteloos toegankelijk is.

Deze website van de Rijksuniversiteit Groningen maakt onderdeel uit van de universiteitsbibliotheek.