Zoek een wetenschappelijk artikel

Wetenschappelijke artikelen kunt u vinden via dure abonnementen op databases, maar ook steeds meer via ‘open access’ . Dat betekent dat deze gratis beschikbaar zijn. We geven je ook een aantal specifieke zoektips die je naast onze algemene zoektips kunt gebruiken.

NIP-lid? Dan heef u exclusieve toegang tot het archief van:

 

Tijdschrift De Psycholoog

Als lid van het NIP heb je exclusieve toegang tot alle wetenschappelijke artikelen van tijdschrift de Psycholoog vanaf 2000. U kunt deze bekijken via tijdschriftdepsycholoog.nl Log vervolgens in met je persoonlijke inloggegevens. Dit is je lidnummer als inlognaam en de combinatie van je postcode+huisnummer als wachtwoord. (zonder spaties of toevoegingen).  

Verdere bronnen:

The Journal of Open Psychology Data (JOPD)
The Journal of Open Psychology Data (JOPD) publiceert op haar website uiteenlopende papers en artikelen op het gebied van psychologie. Het gaat hierbij zowel om gepubliceerde als niet eerder gepubliceerde stukken. Ter kennisgeving: alle  teksten zijn gecontroleerd en mogen geciteerd worden.  
PLOS one
PLOS one biedt op haar website open acces tot wetenschappelijke artikelen vanuit diverse disciplines, waaronder psychologie.  
Directory of Open Access Journals
De Directory of Open Access Journals wil de zichtbaarheid en het gebruiksgemak van wetenschappelijke tijdschriften vergroten en er hiermee voor zorgen dat de tijdschriften intensiever gebruikt worden. De website biedt toegang tot een paar duizend wetenschappelijke tijdschriften, waarvan ruim 100 gerelateerd aan de psychologie. Met een wat beperkte zoekfunctie is ook op artikelniveau te zoeken, al zijn nog niet alle tijdschriften op artikelniveau doorzoekbaar.  
NARCIS
NARCIS wordt ontwikkeld door de KNAW in samenwerking met NWO, de Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Deze database bevat honderduizenden publicaties, waarvan ruim een derde momenteel open access is. Zoeken is eenvoudig: met onze algemene zoektips in het hoofd voer je een zoekopdracht uit en klikt u vervolgens op ‘publicaties’. De zoekresultaten kunt u vervolgens verfijnen via de kolom links in beeld. Door bijvoorbeeld te klikken op ‘Open Acces’, worden alleen nog maar de vrij toegankelijke publicaties getoond die passen bij uw zoekopdracht. Een erg handige functie van NARCIS is dat NARCIS u op de hoogte kan houden van later toegevoegde publicaties die passen bij uw (verfijnde) zoekopdracht. Kijkende naar uw publicaties-zoekresultaten kunt u rechts klikken op ‘bewaar zoekresultaat’. Wanneer u kiest voor ‘toevoegen aan favorieten’, wordt uw zoekopdracht opgeslagen in uw favorietenbalk en kunt u in de toekomst door op deze favoriet te klikken, de (verfijnde) opdracht makkelijk in één keer uitvoeren. U kunt dan zien of er nieuwe resultaten getoond worden. Dit is makkelijk maar u moet wel zelf op de website kijken. Echt automatisch wordt u op de hoogte gehouden met een RSS-feed. Het kan wat moeilijk klinken, maar is erg simpel. Bij ‘bewaar zoekresultaat’ kunt u ook klikken op ‘bekijk RSS-feed’. Dit brengt u naar een pagina waar uw zoekresultaten met weinig opmaak worden weergegeven en u bovenin kunt kiezen voor ‘abonneren op deze feed’. Met een apart feed-programma of in uw internetbrowser ziet u dan uw zoekopdracht staan en of er nieuwe resultaten zijn. In Internet Explorer kunt u uw feeds vinden door op de gele ster van ‘favorieten’ te klikken en vervolgens op het tabblad ‘feeds’. In Firefox kunt u klikken op het oranje vierkant in uw toolbaar. Meer sites hebben deze mogelijkheid en op deze manier blijft u van nieuws uit meerdere bronnen gemakkelijk op de hoogte.  
Vrije Universiteit  VU-dare
Deze website maakt onderdeel uit van de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam.  De site is onderdeel van het eerder genoemde Narcis.  
WorldWideScience
WorldWideScience is ontwikkeld door OSTI, een onderdeel van het Amerkiaanse Ministerie van Energie. Het is een internationaal toegangspunt waarmee u 62 databases zoals (en waaronder) NARCIS met één zoekopdracht tegelijkertijd doorzoekt. Het idee is dat WorldWideScience per database de 100 meest relevante resultaten toont (aantal ‘ranked results’ van een x totaal ‘available’), al komen er nu toch nog vaak minder dan 100 resultaten terug. De nadruk van deze databases ligt bij de meer technische kant, maar vanwege het grote aantal databases dat doorzocht wordt, is WorldWideScience toch een nuttige zoekmachine. Zoeken is goed te doen: het uitvoeren van een zoekopdracht brengt u in een uitgebreid resultatenvenster terwijl de website nog bezig is met het doorzoeken van databases. De voortgang van dit doorzoeken kunt u rechtsboven in uw scherm volgen. Verfijnen van uw opdracht kan net zoals bij NARCIS in de kolom links in uw scherm door te klikken op opties. Waar NARCIS gebruik maakte van de term ‘open acces’, gebruikt WorldWideScience ‘full text available’ (onder ‘topics’) voor vrij toegankelijke informatie. Naast de kolom biedt WorldWideScience de mogelijkheid om binnen de zoekresultaten nog een zoekopdracht uit te voeren door middel van het zoekveld voor ‘refine search’, linksboven in uw scherm. Net zoals bij NARCIS, biedt ook WorldWideScience u de mogelijkheid om uw zoekopdracht te bewaren. Dit kan door het toevoegen als favoriet: houd uw muis op ‘bookmark this search’ en klik op ‘favorites’. De website kan u ook automatisch op de hoogte houden door middel van een alert, die u kunt aanmaken met ‘create an alert from this search’, net onder het primaire zoekveld. Na aanmaken van een gratis account kan WorldWideScience u eens per periode (die u zelf kunt bepalen) een e-mail sturen met een overzicht van voor u relevante nieuwe inhoud. De website toont ook een RSS-icoontje bij het overzicht van uw ‘alerts’ maar deze functionaliteit van de RSS-functie lijkt kapot.  Al met al een website met nog wat schoonheidsfoutjes maar met grote potentie.  
Social Science Research Network
Mochten NARCIS en WorldWideScience u niet verder geholpen hebben, kunt u SSRN nog proberen. Ook een grote database maar met minder opties dan de eerste twee websites. SSRN geeft duidelijk aan of een artikel open acces is of niet met een icoontje maar heeft vrij beperkte zoekopties en biedt geen mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe voor u relevante inhoud. Zoals gezegd wel een erg grote database, dus het proberen waard.  
Science Direct
Op sciencedirect.com treft u uiteenlopende wetenschappelijke artikelen over ons vakgebied. Tevens ziet u vooraf duidelijk of en in hoeverre een artikel kosteloos toegankelijk is.  
Rijksuniversiteit Groningen
Deze website maakt onderdeel uit van de universiteitsbibliotheek.