Werkervaringsplaatsen zijn een ongewenste ontwikkeling. Toch zijn in de huidige economische en politieke situatie starters vaak wel op een dergelijke plek aangewezen. Het NIP ondersteunt het standpunt dat werkervaringsplaatsen geen alternatief mogen zijn voor volwaardige plaatsen.

Werkervaringsplaatsen |
Een werkervaringsplaats? Weet waar je op moet letten!
Het NIP begrijpt dat starters soms andere geen keus hebben maar vindt ook dat werkervaringsplaatsen geen alternatief mogen zijn voor volwaardige arbeidsplaatsen. Dat klinkt mooi maar waar moet je als starter dan op letten bij het aangaan van een contract? En hoe zit het eigenlijk met supervisie, vergoeding en leerdoelen?
De antwoorden op deze en andere vragen staan in de handreiking die we samen met de NVO hebben gemaakt.
Wat doet het NIP?
Samen met de NVO zitten we aan tafel bij SZW, diverse brancheorganisaties en belanghebbenden. In 2016 ging het NIP op bezoek bij minister Bussemaker in Den Haag. Nog geen maand later organiseerde de Kamer een gesprek over de werkervaringsplaatsen en vond er een rondetafelgesprek plaats met deskundigen, de Inspectie SZW, werknemers-, brancheorganisaties en een werkgever.
In 2017 is er een focusgroep werkervaringsplaatsen samengesteld waarin starters én studenten van NIP en NVO zijn vertegenwoordigd.
De Monitor 'Uitbuiting starters en stagiairs'
Het tv-programma De Monitor kaartte de problemen rondom de werkervaringsplaatsen aan. Hiervoor maakte de redactie onder andere gebruik van de resultaten van de enquête werkervaringsplaatsen die het NIP, de NVO en Stichting Masterpsychologen onder haar leden had gebouden.
- Bekijk de uitzending van De Monitor (3 januari 2015)
Starter wil aan de slag!
Psychologen die in de ggz aan de slag willen, vinden maar moeilijk een eerste baan. Sommige starters gaan zelfs onbetaald aan de slag.
Pas na twee jaar werkervaring kom je in de race voor een opleidingsplaats. Ook dan is de concurrentie groot. “Zelfs met prachtig cv lukt het niet altijd om ertussen te komen”, vertelt Willemijn. Zij werkt al jaren in een oudereninstelling en had dit jaar het geluk dat er een andere kandidaat uitviel. Zo kreeg zij eindelijk die felbegeerde opleidingsplaats.
Nieuws & Documentatie
- De Psycholoog: De weg naar de arbeidsmarkt voor psychologen – sept. 2018
- Rapport werkervaringsplaatsen gepubliceerd – 20 aug 2018
- Tijdspad Werkervaringsplaatsen 2016 -heden:
– Rondetafelgesprek SZW: Leerdoel moet voorop staan werkervaringsplek
– Stagemisbruik onder de loep
– Kamerbrief: Plan van aanpak tegen misbruik stage-/werkervaringsplekken
– SPS-NIP naar Den Haag
– Geef de blijvende problematiek bij startende psychologiestudenten aandacht
– Inspectie SZW pakt werkervaringsplekken aan met vacaturescan
– Psychologen van de toekomst - Kamerbrief over plan om misbruik van stages en werkervaringsplekken te bestrijden (Rijksoverheid – 12 april 2016)
- Kamervragen over onkostenvergoeding beginnende ggz krachten (NVO – 4 januari 2016)
- Veel beginnende ggz-krachten krijgen alleen onkostenvergoeding (nu.nl – 3 januari 2016)
- Werken voor boekenbon is abnormaal: doe het niet (NRC – 201 januari 2016)
- Minister Asscher na uitzending over uitbuiting starters: onderzoek naar GGZ-instelling de Bascule (De Monitor – 25 januari 2016)
- Beantwoording Kamervragen over ggz-krachten (Rijksoverheid – 25 januari 2016)
Tips van ervaren psychologen
Als startende psycholoog komt er veel op je af. De meesten van ons starten niet in een droombaan en twijfels slaan toe. Welke richting binnen de psychologie wil je op? En, past deze richting wel echt bij jou en hoe kom ik daar?
Veel startende psychologen ervaren deze onzekerheden. Ervaren NIP-leden willen jullie vragen graag beantwoorden. Sommige psychologen bieden zelfs de mogelijkheid om een dag mee te lopen!