Bij ROM wordt de patiënt gevraagd vragenlijsten in te vullen over de klachten, functioneren, of kwaliteit van leven. In overdrachtelijk taalgebruik is ROM te beschrijven als 'een vinger aan de pols' van de patiënt. De toepassing van ROM kan een kwaliteitsimpuls geven in de zorg. ROM draagt bij aan de versterking van de positie van de patiënt en faciliteert 'Shared decision making'.
Tenslotte kunnen de evaluatiemomenten die met ROM worden gecreëerd, eraan bijdragen dat een behandeling tijdig wordt beëindigd. Dit vergroot de doelmatigheid van behandelen. Met deze beschrijving wordt duidelijk dat ROM meer om het lijf heeft dan meten is weten. Het gaat er ook om dat de informatie wordt gebruikt om de behandeling bij te sturen of te beëindigen.
Alle aanbieders van curatieve ggz, generalistische basis-ggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet, zijn verplicht ROM-data aan te leveren. De verplichting geldt voor zowel gecontracteerde als niet gecontracteerde zorgaanbieders in de ggz.
De verplichting geldt niet voor behandelaren van cliënten en patiënten jonger dan 18 jaar.
- Deze is gefinancierd door Akwa GGZ
SBG hanteert zogenaamde zorgdomeinen. Per zorgdomein is er een primair meetdomein vastgesteld door de expertraden waar een bepaald meetinstrumentarium bij hoort.
Zie onderstaande zorgdomeinen met de bijbehorende meetinstrumenten die voor vrijgevestigden van toepassing zijn. Uiteraard mag u er meer gebruiken, maar dit zijn de minimale vereisten. Zorgdomein Volwassene Cure Meetinstrumenten: OQ-45-SD, BSI, SQ-48
Zorgdomein Verslaving Cure Meetinstrumenten: Middelenmatrix