Oorlog in Oekraïne: informatie voor psychologen

De oorlog in Oekraïne is in ieders gedachte. Naast de afschuwelijke situatie voor direct getroffenen voelen veel mensen zich bang en machteloos, ook in Nederland. Psychologen zijn zich bewust van de grote impact die oorlog kan hebben op mentaal welbevinden en psychisch welzijn, en willen graag hun expertise inzetten. Kenmerkend voor een crisis is wel dat er zo veel initiatieven ontstaan, dat het soms moeilijk is daarin je weg te vinden.
Wat doen wij
Als NIP zijn we er om psychologen te ondersteunen waar we kunnen. Onze focus ligt daarbij op het versterken en verspreiden van onze vakinhoudelijke kennis. We organiseren bijeenkomsten en verzamelen materiaal van en voor psychologen, zodat kennis zo goed mogelijk gedeeld en verspreid wordt. We helpen goede en eenduidige informatie beschikbaar te maken. We zetten bestaande en nieuwe initiatieven op een rij, proberen verbindingen te leggen, en werken daarin samen met andere organisaties. Zie ook de alinea ‘Landelijk overleg’ hieronder. Het NIP zet zich in voor psychologen in Nederland en heeft steun betuigd aan de collega’s in Oekraïne. Maar we benadrukken ook dat alles wat we als psychologen doen niet alleen nu van belang is voor Oekraïense vluchtelingen, maar voor álle vluchtelingen en nieuwkomers.
In dit dossier zetten we zo veel mogelijk voor je op een rij. Heb je vragen of suggesties? Mail naar info@psynip.nl. Deze pagina wordt regelmatig ge-updatet.