Aan een plaatsing in een instelling voor gesloten jeugdhulp valt niet te ontkomen, als een jongere zulke ernstige gedrags-, opgroei- of opvoedproblemen vertoont, dat zijn ontwikkeling naar volwassenheid belemmerd wordt. Opname en verblijf zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de jongere zich aan de zorg die hij nodig heeft, zal onttrekken of daaraan door anderen wordt onttrokken. In de Jeugdwet is daartoe de mogelijkheid van de voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp opgenomen.
Met de komst van de Jeugdwet kan een verzoek tot plaatsing afkomstig zijn van de gemeente, de gecertificeerde instelling, de Raad voor de Kinderbescherming of de officier van Justitie. Pas als er een instemmingsverklaring is van een gekwalificeerde gedragswetenschapper kan de rechter een verzoek tot gesloten plaatsing inwilligen.
Jeugdwet – Gesloten jeugdhulp |
Wat doet het NIP?
De rechter heeft de instemmingsverklaring van de gekwalificeerde gedragswetenschapper nodig om een besluit te kunnen nemen op een verzoek tot opname in een gesloten jeugdhulpinstelling. Het NIP en de NVO hebben modellen en een handleiding gemaakt voor deze instemmingsverklaringen.
In een gezamenlijke werkgroep van NIP en NVO worden dilemma’s van leden rondom deze problematiek besproken.
- Onderzoek NIP naar de rol en de functie van de onafhankelijke gekwalificeerde gedragswetenschapper bij het opstellen van de instemmingsverklaring voor een voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp: De voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp (Rijksoverheid.nl)
Modellen instemmingsverklaring en handreiking gesloten jeugdhulp (pdf)
Wet- en regelgeving