- de poortwachtersfunctie bij de huisarts met een goed verwijsmodel
- waar mogelijk meer nadruk op kortere en lichtere behandelingsvormen
- meer ambulante hulpverlening
- een kleinere gespecialiseerde ggz voor de complexere en ernstige zorgvragen.

Generalistische Basis GGZ |
Wat doet het NIP?
Aandacht voor Implementatie generalistische Basis GGZ
Het NIP aandacht gevraagd voor de implementatie van plannen voor Generalistische Basis GGZ. De minister heeft de voorhangbrief over de Generalistische Basis GGZ naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wordt as woensdag besproken. Wanneer deze Generalistische Basis GGZ per 1 januari 2014 van start gaan, moet er heel wat gebeuren. Het NIP heeft daarover haar zorgen geuit. Bovendien is de beloofde stuurgroep voor de implementatie nog niet bijeengekomen, terwijl er allerlei implementatievraagstukken worden opgepakt.
Voor de leden van het NIP is het belangrijk zo snel mogelijk te weten wat er van hen wordt verwacht en dat zij de ruimte krijgen ervaring met het nieuwe stelsel op te doen en op punten bij te sturen. Het NIP met de andere veldpartijen toe op een goede implementatie van de beleidsregels en tarieven voor de GBGGZ door de NZa. Met de zorgverzekeraars worden onderhandelingen gevoerd over de contractering. Het NIP zet hierbij in op de bewaking of de benodigde informatie en softwarematige ondersteuning en aanpassingen bijtijds beschikbaar zijn en dat contractering voor 1 januari 2014 haalbaar blijft. Ook dringt het NIP bij verzekeraars aan op een soepele overgangsregeling zodat in de eerste helft van 2014 de continuïteit in de zorgverlening gegarandeerd is, onder andere voor lopende behandelingen.
Er is toegezegd dat de stuurgroep, die de implementatie en toetsing van het model zal begeleiden zo snel mogelijk bijeen zal worden geroepen om dit proces te begeleiden. Het NIP neemt deel aan de stuurgroep.
Relevante documenten
- HHM rapport model generalistische basis ggz 22-05-2013
- Voorhangbrief Minister VWS POH-GGZ en GBGGZ 22-05-2013
Standpunten NIP
In de kern beschrijft de voorhangbrief samen met het model HHM in de visie van het NIP een goed onderbouwd continuüm van curatieve GGZ in 3 echelons. Het NIP onderstreept hierbij dat bij de invulling van het GGZ veld het belang te blijven bewaken dat zorg door deskundigen wordt verleend.
Wij zien het als een belangrijke opgave om de verschillende zorgvraagproducten die nu van de tekentafel komen, empirisch verder te onderbouwen, te monitoren en te verfijnen. Dit vraagt veel energie en inzet van alle partijen, maar vooral ook gepaste flexibiliteit in de eerste jaren van contractering en uitvoering. Het NIP zal voor die ruimte bij met name de zorgverzekeraars blijven pleiten.
Daarnaast wil het NIP zijn zorg uitspreken met betrekking tot de positie van de (vrijgevestigde) psychotherapeut als behandelaar in de specialistische ggz. Het NIP pleit er vanzelfsprekend voor dat vrijgevestigde GZ psychologen en psychotherpeuten in de gespecialiseerde ggz een rol moeten kunnen blijven spelen. In het verhaal van de minister over de nieuwe geledingen is dit nog onzeker.
De zorg voor de jeugd verdient een bijzondere positie, zeker zolang dit niet geborgd is in de nieuwe wet jeugdzorg. Wij bepleiten een “eigen” doorverwijsfunctie voor de jeugdzorg (zie ons advies over het inschakelen van zorg vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin), de huisarts is hier immers vaak niet de enige waar men als eerste terecht komt. Daarnaast impliceert een grote rol voor de 1e lijn het terugbrengen van het aantal zittingen van 5 naar 8 en/of 12 over 2 jaar.