Voor de cliënt heeft gedwongen zorg zeer grote impact omdat de keuzevrijheid op dat moment wordt beperkt. Het is een uiterst middel en kan alleen met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Psychologen kunnen een belangrijke rol spelen en gedwongen zorg door vroegtijdige signalering waar mogelijk voorkomen. Gedwongen zorg is een thema dat met uiterste zorg geregeld moet worden, ter bescherming van de cliënt én de hulpverlener. Hoe maakt het NIP zich hier precies sterk voor, wat kunt u doen als psycholoog en wat is ons standpunt?
- Heeft u vragen over verplichte zorg? Vul het contactformulier in. Of neem contact op met het Informatiecentrum via 030 – 820 15 00.
Wetgeving 2020
Vanaf 2020 geldt de Wet verplichte ggz in de psychiatrie en de Wet zorg en dwang voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie). Het NIP behartigt rond de implementatie van deze wetten zowel voor als achter de schermen de belangen van cliënten en psychologen.
- Zie ook het themadossier Wet zorg en dwang
- Zie dwangindezorg.nl voor de actuele stand van zaken en alle vastgestelde informatieproducten.