Versoepelingen van de RIVM-maatregel op de werkvloer van de psycholoog

Covid-19 en de genomen maatregels hebben ertoe geleid dat wij, (forensische) psychologen en onze patiënten in een zware tijd hebben gezeten en waarschijnlijk nog zitten. De richtlijnen van GGZ Nederland, het RIVM en onze eigen instellingen zijn om de zo veel weken onderhevig aan vernieuwingen. Dit doet een groot beroep op ons adaptief- en uithoudingsvermogen als professional, maar ook op ons privéleven.

We werken meer thuis en misschien wel op andere tijden dan voorheen, houden consulten en doen behandelingen via beeldbellen en hebben ineens veel minder contact met collega’s. En, ons vak vereist op zichzelf al een hoge mate van flexibiliteit!

 

In het diepe gegooid

Als ik terugkijk op de afgelopen periode vind ik dat, ondanks alle moeilijkheden en problemen, gezegd mag worden dat we trots mogen zijn op onze toewijding, kracht en creativiteit. Algemene regels hebben wij vorm moeten geven in onze eigen werksetting en technische innovaties hebben zich in een stroomversnelling ontwikkeld. Eigenlijk zijn we in het diepe gegooid!

En als je het mij vraagt zijn we geslaagd voor datgene wat er binnen ons bereik ligt. Naast alle pijn, leed en frustratie kunnen we ook leren van de afgelopen periode. Stel jezelf eens de vraag: wat heb ik geleerd van de afgelopen periode? En, wat neem ik mee en wat laat ik achter mij liggen? Dit soort reflectieve vragen kunnen je helpen om je bewuster te worden van je omgeving en je eigen functioneren, en hierdoor te groeien als persoon en als psycholoog.

  • Voor tips en tricks voor het kunnen omgaan met deze onstuimige tijd van Corona zie vergeetjezelfniet.nu

 

Op locatie, face to face en bezoek

Inmiddels zijn er op landelijk niveau meerdere versoepelingen ingevoerd en dus ook in de forensische psychologische zorg. Er zijn opnieuw aanpassingen gemaakt op het gebied van beleid, behandelvormen en inhoud en contacten met patiënten en collega’s. Psychologen kunnen weer steeds vaker op locatie werken en patiënten face to face spreken, uiteraard op de veilige anderhalve meter afstand. Patiënten die in een kliniek of in de gevangenis verblijven, mogen langzamerhand weer bezoek ontvangen en hun dagbesteding oppakken.

Voor nu, nog even doorbijten en vergeet vooral niet te genieten van je werk!

 

Vragen of tips? laat het ons weten!

Loop jij ergens tegen aan als forensisch psycholoog met betrekking tot de actuele richtlijnen betreffende covid-19, schroom dan niet om contact op te nemen met sectiefp@psynip.nl. Het bestuur van de sectie forensische psychologie helpt je graag een oplossing te vinden.

Het kan natuurlijk ook zijn, dat volgens jou bepaalde bevindingen of innovaties zo goed zijn, dat andere psychologen hiervan af moeten weten. Ook dat horen we graag van jullie, want wie weet of het NIP hier iets mee kan. Op deze manier kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan de kwaliteit van de door ons geleverde zorg.

   

Bestuurslid sectie Forensische Psychologie Tinde Haarlemmer