Het NIP krijgt veel vragen van leden over het werk van psychologen in tijden van corona. We clusteren die vragen (en antwoorden) zo veel mogelijk en werken het overzicht dagelijks bij. We stemmen onze antwoorden zo veel mogelijk af met andere beroepsverenigingen. Bij actuele ontwikkelingen plaatsen we een nieuwsbericht op de site met links naar het themadossier.
- Staat je vraag er niet bij? Laat het ons weten via info@psynip.nl
Algemeen
Op de website van RIVM staan actuele informatie en veelgestelde vragen over het coronavirus. Informatie over maatregelen van de overheid staan in het dossier Coronavirus COVID-19 (Rijksoverheid).
Het landelijk crisisnummer is 0800-1351 (dagelijks 08.00 - 20.00), vanuit het buitenland: 0031-20 205 1351.
- In het dossier Landelijke maatregelen en tips heeft het NIP alle maatregelen voor je op een rij gezet.
Zie voor nadere toelichting het dossier Arbeidsrechtelijke en financiële zaken
Beroepsuitoefening en Beroepsethiek
- Zie voor meer informatie het themadossier en de Richtlijn GGZ en Corona
- Check het dossier Beroepsuitoefening-beroepsethiek voor uitgebreide informatie en tips voor beeldbellen
- Lees het uitgebreide antwoord van de COTAN (onderaan)
In het algemeen adviseert het NIP je te houden aan de richtlijnen van het RIVM en adviseert de cliënten dit ook te doen. Kijk daarbij goed naar je eigen beleid ten aanzien van 'no show'. Het NIP adviseert psychologen de kosten bij 'no show' niet in rekening te brengen, en cliënten in geval van twijfel altijd de mogelijkheid te geven de afspraak te annuleren als zij twijfelen over hun gezondheid. Vermeld op je eigen website duidelijk hoe je specifiek met het afzeggen van afspraken omgaat.
- Zie de informatie van de NZa: Hoe moet ik omgaan met no-shows van patiënten waardoor afspraken niet doorgaan?
- Lees meer onder 'Beroepsgeheim' (onderaan)
Informatie en tips per werkveld
Bekijk ons dossier op de website voor actuele informatie en tips van collega's. Daar staat veel informatie die we blijven aanvullen over werkvelden als Jeugd, Onderwijs, Ouderenzorg, Verpleeghuiszorg, en de Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
- Heb je zelf goede tips of informatie, of aanvullingen vanuit je eigen werkveld, laat het ons weten via info@psynip.nl
Arbeidsrecht en Financiën
De Rijksoverheid houdt een dossier bij met actuele informatie, zie Veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en ondernemers. Bij Vragen over financiële maatregelen staan meer arbeidsvoorwaardelijke vragen over medewerkers laten thuiswerken, aanpassen werktijden en toegang werknemers tot kantoor weigeren.
Het kabinet doet er alles aan banen en inkomens van zoveel mogelijk mensen veilig te stellen, en de vitaliteit van onze economie te ondersteunen. Daartoe zijn er verschillende financiële noodregelingen (pdf rijksoverheid - 9 december 2020) in het leven geroepen voor werkgevers en zelfstandigen.
De maatregelen die relevant kunnen zijn voor psychologen zijn:- Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (ministerie van SZW)
- Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten)
- Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)
- Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK)
- Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK)
Ondernemers kunnen met vragen terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via Belastingdienst.nl/coronavirus. De regelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden zo spoedig mogelijk opengesteld. Zie ook het Coronaloket voor ondernemers (KVK, VNO-NCT, MKB-Nederland en PZO-ZZP).
Het NIP zal samen met andere partijen in de loop van de tijd meer informatie specifiek voor psychologen uitlichten – check het dossier voor actuele informatie.
De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) heeft de regelgeving aangepast, om werken op afstand te faciliteren (behandeling op afstand bij cliënten en zorgprofessionals).
- Zie het nieuwsbericht: NZa past regelgeving aan vanwege coronavirus (13 maart 2020)
Als NIP vinden we het belangrijk dat deze verruiming ook geldt voor de jeugdhulp die door de gemeenten wordt gefinancierd. We hebben dit knelpunt ingebracht bij het ministerie van VWS via de Stuurgroep Zorg voor de Jeugd. Zodra hier meer over bekend is, informeren we onze leden hierover. Voor nu adviseert het NIP psychologen in het jeugddomein om bij de gemeenten aan te geven dat het passend is om de lijn van de NZa te volgen (telefonische of internetcontacten vergoeden als face-to-face contact).
- de verordening van de gemeente(s) waar jij mee te maken hebt
- in de contract(en) die je hebt afgesloten met gemeente(s) bepalingen over hoe snel geleverd moet worden na aanmelding van een client, en wat te doen als de wachttijden de norm overschrijdt. Het is belangrijk om contact te hebben met de gemeente hierover.
Er kan sprake zijn van een spanningsveld tussen je professionele verantwoordelijkheid voor de zorg die je biedt aan cliënten, en het feit dat je werknemer bent. Wij kunnen als NIP geen uitspraken doen over wat in specifieke situaties zwaarder moet wegen. Wel noemen we een aantal afwegingen die in het gesprek met je werkgever kunnen helpen zijn.
Het RIVM adviseert in algemene zin thuiswerken boven werken op kantoor, omdat dit de verspreiding van het coronavirus tegen gaat. Voor werken in de ggz is de richtlijn GGZ en Corona opgesteld. Daarin wordt aangegeven dat Face to Face plaats vindt waar dat kan, maar dat wanneer alternatieven even goed mogelijk zijn, of wanneer deze vanwege de fysieke kwetsbaarheid van de patiënt, medepatiënten of de zorgverlener zelfs noodzakelijk zijn, beeldbellen of een andere vorm van digitale behandeling de voorkeur heeft.
In sommige gevallen is thuiswerken niet mogelijk bijvoorbeeld omdat face-to-face behandeling nodig is vanuit medisch/therapeutisch oogpunt. In dat geval heeft de werkgever een zorgplicht ten aanzien van het creëren van een veilige werkomgeving, volgens de richtlijnen van het RIVM.