Suïcidepreventiecongres 2021: Wanhoop en hoop; hand in hand

Het NIP werkt samen met gedreven partners aan een belangrijk doel: het waar mogelijk voorkomen van suïcides. Daarom zijn we ook partner van het jaarlijkse Suïcidepreventiecongres (10 september 2021) 

  • Psychologen kunnen, in welke setting ze ook werken – in de ggz, op school, of in een arbeid gerelateerde omgeving -, te maken krijgen met de (gedachte aan) zelfdoding van cliënten.
  • Psychologische kennis en expertise zijn bovendien van groot belang bij het signaleren en behandelen van suïcidaliteit.
  • Vijf mensenlevens per dag is veel te veel.

Daarom vindt het NIP dat elke psycholoog kennis moet hebben van suïcidepreventie. Onze missie is het thema structureel een plek te geven in de opleiding van psychologen (op universitair, postmaster- en specialistisch niveau), maar ook na de opleiding aandacht te blijven besteden aan het toepassen van de kennis in de dagelijkse praktijk (via gerichte bij- en nascholing en intercollegiale intervisie).

Vanuit die missie zijn we als NIP al langere tijd betrokken bij de Landelijke Agenda Suïcide-preventie, en zijn we daarnaast partner van het jaarlijkse Suïcidepreventiecongres op 10 september 2021. Daar denken we mee over de thema’s die van belang zijn voor psychologen (bijvoorbeeld het spanningsveld tussen beroepsgeheim een het betrekken van naasten bij de behandeling).

 

Suïcidepreventiecongres  – 10 september 2021

Op 10 september organiseert RINO amsterdam, samen met haar partners het Suïcidepreventiecongres 2021. Dit jaar draagt het congres de titel: ‘Wanhoop en hoop; hand in hand’. Het congres gaat over samenwerking tussen cliënten, professionals, naasten en ervaringsdeskundigen.

 

Live aanwezig: Merlijn Kamerling

Tien jaar na de dood van zijn vader ging Merlijn Kamerling op zoek naar een completer beeld van zijn vader, Antonie Kamerling. Het leven en de dood van Antonie Kamerling staat bij vele mensen in het geheugen gegrift. Zijn zoon Merlijn weet helemaal niet zo veel van zijn vader. In zijn zoektocht naar wie Antonie was bezoekt Merlijn o.a. familieleden en vrienden die hij hiervoor altijd uit de weg ging. In zijn boek ‘Nu ik je Zie’ word jij als lezer meegevoerd in deze zoektocht.

RINO amsterdam en de congrespartners kondigen met trots aan dat Merlijn Kamerling aanwezig zal zijn tijdens het Suïcidepreventiecongres op 10 september! Merlijn zal o.a. live op het podium worden geïnterviewd door dagvoorzitter Derek de Beurs.

Meld je nu als NIP-lid vóór 1 juni aan en profiteer van het speciale Early Bird-tarief! Het NIP is partner en leden krijgen dus dubbel korting. Het belooft weer een zeer inspirerende dag te worden, met wanhoop en hoop als rode draad.

 

Remco de Winter te gast bij Tijd voor MAX

Op 22 maart was Remco de Winter, Geneesheer-directeur GGZ Rivierduinen (samenwerkingspartner van het Suïcidepreventiecongres 2021) te gast bij Tijd voor MAX. Remco vertelt in dit interview over de psychisch kwetsbare kant van vele mensen uit onze samenleving. Wat voor invloed heeft dit op naasten en hulpverleners? Hoe hoog is de psychische nood door corona? Ook vertelt hij meer over zijn missie: suïcidepreventie. Het NIP deelt deze missie van Remco de Winter.