Hoe ga je om met examenstress? - Tips van schoolpsychologen

Vanaf vandaag beginnen veel jongeren in Nederland aan hun eindexamens. Een spannende periode, die ook nog eens anders verloopt door corona. 

Hoe ga je als jongere, ouder/verzorger of docent om met de stress die hier mogelijk bij komt kijken? Twee van onze schoolpsychologen uit de Corona Expertgroep Schoolpsychologen NIP, Maaike Hekerman en Gezina Topper, helpen je op weg.

 

Maaike Hekerman:

“Het is normaal als je je zenuwachtig voelt of spanning ervaart. Het is zelfs zinvol; het houdt je alert en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. De stress moet alleen niet te veel worden, want dan kan het je functioneren juist belemmeren.”

Maaike Hekerman:

“Misschien is je zoon of dochter wat korter af dan normaal, heeft hij of zij een wat korter lontje en is het even iets minder gezellig thuis. Het is dan belangrijk om zelf rustig te blijven en vooral ook vertrouwen uit te stralen naar je kind.”

Gezina Topper:

“Bespreek samen met je kind de coronamaatregelen rondom het examen. Fijn om als ouder zelf ook goed geïnformeerd te zijn. Dit maakt het gesprek over het examen met je kind makkelijker.”

Gezina Topper:

“Geef aandacht aan de klas als geheel, het gemeenschappelijke gevoel. We gaan dit samen ervaren, we helpen en ondersteunen elkaar.”

Bekijk ook