Denktank lanceert boek Mentale Vooruitgang om mentale kracht Nederland te vergroten

Hoe versterken we de mentale kracht van alle Nederlanders? Het boek Mentale Vooruitgang biedt een overzicht van tientallen doelen en acties die bijdragen aan de mentale kracht van mensen, organisaties en van de samenleving.

Het boek wordt vandaag gepubliceerd tijdens een online talkshow. Namens het NIP waren Reinout Wiers (bestuurslid sectie Verslavingspsychologie) en Registerpsycholoog NIP Arbeid & Gezondheid Caroline Horikx aanwezig. Wiers nam plaats aan de Onderwijstafel en Horikx deelde haar kennis en expertise over burn-out, bevlogenheid en mentale vooruitgang. Zij benadrukt het belang van een gezonde werkvloer:

‘Het zit in cultuur om eerst te kijken naar wat fout gaat. Een sfeer van veiligheid en vertrouwen is een luxe geworden. Terwijl je pas goed kunt presteren als je je veilig voelt en je vertrouwen hebt in je leidinggevende.’

 

Denktank Mentale Vooruitgang

Het boek is de weerslag van het werk van de Denktank Mentale Vooruitgang. Dit is een groep van twintig organisaties die november 2019 de krachten heeft gebundeld met als doel de Mentale Vooruitgang van Nederland op de kaart te zetten. De denktank laat zien wat mentale vooruitgang is en wat de mentale kracht van mensen, gezinnen, bedrijven en maatschappij vergroot.

Voorzitter Hans de Veen werkte hier namens het NIP aan mee:

‘In een continu veranderende wereld worden mensen en organisaties steeds weer met nieuwe uitdagingen geconfronteerd. Samen zoeken we naar oplossingen en maken we onze samenleving veerkrachtiger, juist nu. Met brede psychologische kennis en expertise over o.a. leiderschap, burn-out, destigmatisering, jeugd, ouderen en sociaal-economische psychologie onderstrepen we vanuit het NIP het belang van mentale vooruitgang op alle aspecten van de psychologie. Zo komen we tot het beste resultaat en vergroten we samen de mentale kracht van Nederland.’

Het boek Mentale vooruitgang biedt een overzicht van tientallen doelen die bijdragen aan de mentale kracht van de samenleving en al haar organisaties. Aan de hand van deze doelen kan iedereen zich de vraag stellen: hoe willen wij mentale vooruitgang nastreven? En welke acties moeten we ondernemen om deze doelen te realiseren?