Vlogs voor professionals over seksueel misbruik van kinderen

Hoe herken je seksueel misbruik bij kinderen? Op het YouTube kanaal van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is een serie van negen video’s (vlogs) te vinden voor zorgprofessionals.

Welke hulp hebben kinderen na seksueel misbruik nodig? Wat moet je als zorgprofessional doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt? In de korte vlogs worden antwoorden op deze en andere veel gestelde vragen over seksueel misbruik van kinderen gegeven.

 

Iva Bicanic praat u bij

In de vlogs op YouTube praat landelijk Coördinator van het CSG, Klinisch Psycholoog Iva Bicanic, je op een laagdrempelige manier bij over zaken waar je als professional tegen aan kunt lopen als je te maken krijgt met seksueel misbruik van een kind. Mocht je na het zien van de vlogs nog vragen hebben, dan kunt je terecht bij het CSG.

 

Klinisch Psycholoog Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld (CSG), heeft op woensdag jl. de Vrouw in de Media Award 2019 gewonnen! Deze prijs is in het leven is geroepen om vrouwelijke experts en rolmodellen aan te moedigen om zichtbaar te zijn in de media. Het NIP feliciteert Iva van harte met deze erkenning en we bedanken al onze leden die op hun vakgenoot hebben gestemd. 

 

1 op de 6 kinderen

Iedere psycholoog kan in zijn of haar dagelijkse werk in aanraking komen met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd hulp zoeken. 1 op de 6 kinderen heeft namelijk in zijn of haar leven een vorm van misbruik meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. En de helft van de misbruikte kinderen maakt het later nog een keer mee; die kans wordt vergroot door het (onbehandelde) eerdere misbruik.

 

Eerste reeks in een serie

De vlogs zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) en zijn vanaf 1 maart 2020 ook te vinden op de website van het CSG: centrumseksueelgeweld.nl. De vlogs zijn de eerste in een serie voor verschillende doelgroepen. Er zijn ook vlogs docenten primair onderwijs en ouders/naasten.

 

Voor kinderen 10 – 15 jaar

Dr. Iva Bicanic legt in de serie vlogs aan kinderen uit waar zij last van kunnen hebben als ze zijn misbruikt en wat ze kunnen doen om het misbruik te stoppen. De vlogs zijn gemaakt in samenwerking met de Kindertelefoon.

 

Iva Bicanic spreekt ook op het Schoolpsychologencongres 2020!

Veel misbruikte kinderen lopen op school met een geheim rond. En dat is zorgelijk, omdat de helft van hen zonder hulp opnieuw misbruik gaat meemaken. Tijdens het Schoolpsychologencongres 2020 gaat Iva Bicanic in op deze ongemakkelijke feiten, maar biedt ook perspectief over wat de school kan betekenen in de disclosure van misbruik en de weg naar effectieve hulp.