Omarm de kanarie in de kolenmijn!

De sectie Arbeid & Organisatie vraagt aandacht voor het (nog steeds grote) probleem burn-out en heeft speciaal hiervoor een Manifest en een Whitepaper ontwikkeld.

Burn-out en burn-out klachten zijn een groot probleem; voor zowel het individu, zijn/haar directe omgeving als de samenleving. Niet alleen de emotionele schade is groot, ook de sociale, organisatorische en economische. Dit onderwerp staat daarom in de media regelmatig in de schijnwerpers.

De sectie Arbeid & Organisatie van het NIP constateert dat er helaas veel onzorgvuldige berichtgeving over burn-out in de media te vinden is. Daarbij valt ook op dat over het algemeen de mensen die over dit onderwerp spreken vaak zelf geen psycholoog zijn, of geen A&O- dan wel A&G psychologische achtergrond hebben. Daarom is er gewerkt aan een manier om dit onderwerp op een goede manier in de media te brengen! Daarbij is het meteen mogelijk om de actuele expertise van A&O en A&G psychologen hierin een stevige rol te geven.

Cora Reijerse, bestuurslid van de sectie A&O en actief betrokken bij het burn-out dossier licht toe:

Elk geval van burn-out zou een reden moeten zijn om de werkorganisatie tegen het licht te houden. Zoals het ook zo mooi verwoord staat in ons Manifest: Omarm elke uitgevallen medewerker, want hij is de kanarie in de mijn. Hierbij staat de interactie tussen mens-organisatie-privé dus centraal. Want burn-out is veel meer dan een individueel probleem. Organisaties waar medewerkers uitvallen moeten ook bij zichzélf te rade gaan.”

 

Manifest en Whitepaper

De sectie Arbeid & Organisatie vraagt dus aandacht voor het nog steeds grote probleem en heeft speciaal hiervoor een Manifest (pdf) en Whitepaper (pdf) ontwikkeld, met veel dank aan de leden van de werkgroep Burn-out.

In het Manifest wordt gewezen op misverstanden die breed leven over burn-out en in de Whitepaper wordt vanuit een wetenschappelijke insteek verder uitgediept hoe het echt zit. Ook bevat de Whitepaper een model voor stadia van burn-out, ontwikkeld door de werkgroep en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke en praktijkinzichten.

In de tweede helft van dit jaar gaat er een campagne van start om dit breed in de buitenwereld bekend te maken, waarbij we gebruik zullen maken van social media en free publicity. Maar we delen het nu al graag met jullie, onze leden. Ook bieden we het momenteel actief aan aan de politici en beleidsmakers waarmee de sectie A&O de afgelopen maanden kennis heeft gemaakt in het kader van de lobby

 

Meer lezen?

Bekijk de pagina van A&O over dit onderwerp: werkgroep Burn-out