Corona - het laatste nieuws op rij voor psychologen

Op 19 mei zijn tijdens een persconferentie de nieuwe versoepelingen van de corona-maatregelen aangekondigd.

Ook is de nieuwe versie van de ggz-richtlijn online en is een loket gekomen waar iedereen met psychische stress terecht kan. Het NIP licht een aantal zaken uit die voor psychologen van belang zijn.

Tijdens de persconferentie is een groot aantal versoepelingen aangekondigd.

  • Vanaf 1 juni gaan horeca, bioscopen en theaters weer open, met een beperkt aantal mensen en 1,5 meter afstand.
  • Vanaf 1 juni mag er met meer mensen buiten worden afgesproken (op 1,5 meter afstand) en in openbare gebouwen mogen 30 mensen bij elkaar komen.
  • Op 2 juni gaan de middelbare scholen weer open (nog niet alle leerlingen tegelijk), vanaf 8 juni zijn alle basisscholen en opvanggelegenheid weer volledig open, en op 15 juni het MBO, HBO en WO gedeeltelijk (examens en praktijklessen).
  • In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht.

Zie: Persconferentie coronavirus: de stappen na 1 juni in eenvoudige taal, een leesbaar overzicht van de belangrijkste zaken (Rijksoverheid.nl)

 

Bekijk de volledige persconferentie

 

Wekelijkse update aan de Tweede Kamer

In zijn brief aan de Tweede Kamer (pdf) licht minister De Jonge de laatste stand van zaken toe.

Om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het virus werkt de overheid aan een dashboard waarmee op basis van een groot aantal indicatoren sneller en gerichter gestuurd kan worden.

Voor psychologen is verder van belang:

  • Er is één loket geopend, gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid: het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het IVC is tot stand gebracht door ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises, in samenwerking met het RIVM.
  • De invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet wordt uitgesteld naar 1 januari 2022. Om ook volgend jaar een eerlijke verdeling van de voogdijgelden onder gemeenten te waarborgen, wordt de huidige compensatieregeling met een jaar verlengd.
  • Om de zorg en ondersteuning voor kwetsbare personen zoveel mogelijk te continueren wordt er meer gebruikt gemaakt van digitale middelen. Een noodsubsidieregeling, SET Covid-19, is ingesteld om zorg op afstand met behulp van e-health een extra impuls te geven.
  • De reguliere zorg wordt weer verder opgeschaald, zie hierover ook het nieuwsbericht over onderzoek van de NZa en het Trimbosinsituut (NIP – 20 mei 2020) en Vijfde versie richtlijn ggz en corona (20 mei 2020).
  • Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, worden versoepelingen in de maatregelen doorgevoerd. Zie ook de hiervoor ontwikkelde routekaart voor mensen met een kwetsbare gezondheid (pdf)
  • Het steunpakket voor de economie  (nos.nl) is met drie maanden verlengd.

Naar het NIP themadossier Corona