10 september: Wereld Suïcide Preventie Dag

Vandaag, 10 september, is het Wereld Suïcide Preventie dag. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen. Het NIP draagt hier graag aan bij.

 

Congres

Het NIP is mede-organisator van het Congres Suïcidepreventie dat vandaag plaatsvindt in het Beatrixtheater (en deels online). Zie suïcidepreventiecongres.nl
Gedurende de dag zal het NIP via social media zorgen voor een impressie.

 

113 op social media

113 Zelfmoordpreventie plaatst op 10 september een bewegende afbeelding op social media (helaas zie je de beweging hier niet, maar klik op de afbeelding om de bewegende GIF van 113 Zelfmoordpreventie te delen). Je kunt de post delen onder de hashtags  #WSPD en #WSPD2020. Mensen die aan zelfmoord denken, voelen zich vaak erg gesteund door dit gebaar.

 

StayFine onderzoek

In dit onderzoek wordt een app getest door jongeren van 13-21 jaar die ooit angst en depressie hadden, maar nu niet meer. Het doel is jezelf versterken en klachten op afstand houden. Wil je hier meer over weten of je aanmelden? Ga naar stayfine.nl.

 

Wat doet het NIP verder?

Het NIP is betrokken bij de Tweede Landelijke Agenda Suïcidepreventie van het ministerie van VWS (2018-2021). Doel van de agenda is om suïcidepreventie in verschillende domeinen op de kaart te zetten en activiteiten op dit gebied uit te breiden.

Het NIP zet zich binnen de agenda vooral in om suïcidepreventie een structurele plaats te geven in de opleiding van hulpverleners, waaronder psychologen. Zie het themadossier op de website.

Ook tijdschrift De Psycholoog besteedt regelmatig aandacht aan het onderwerp: artikelen over suïcide in De Psycholoog

 

Media