Uitgave oktober tijdschrift De Psycholoog: met Andrea Evers, hoogleraar Gezondheidspsychologie

De nieuwste uitgave van tijdschrift De Psycholoog ligt vandaag bij de leden van het NIP op de mat!

Met deze maand onder andere Andrea Evers, hoogleraar Gezondheidspsychologie en bestuurslid van de Sectie PAZ van het NIP. Op 2 oktober j.l. ontving zij de Stevinpremie, dit is samen met de Spinozapremie de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland. In De Psycholoog vertelt zij in een persoonlijk interview over haar drijfveren. Waar komen haar passie en haar tomeloze werkdrift vandaan?

Daarnaast is er aandacht voor een empirisch onderzoek naar de dynamische theoriegestuurde profielinterpretatie (DTP). Dit is een veel toegepaste psychodiagnostische procedure die pretendeert therapiesucces te voorspellen. Maakt DTP de pretenties waar? Patricia van Oppen c.s. namen vier studies over DTP kritisch onder de loep.

In deze uitgave van De Psycholoog is er ook ruimte voor een ervaringsdeskundig perspectief. Schrijver Jairo van Lunteren vertelt over het juk van een diagnose. ‘Een label is geen beperking, het is een manier van zijn,’ zei hij eind 2017 tegen hoofdredacteur Vittorio Busato. In zijn essay blikt Jairo terug op die opmerking. Wordt hij daadwerkelijk ‘geleefd’ door zijn diagnose ADD?

Deze en andere artikelen zijn te lezen in de nieuwste uitgave van De Psycholoog. Sinds begin dit jaar heeft De Psycholoog ook een online platform. Alle artikelen zijn hier te lezen, voorzien van foto’s, filmpjes en interessant bronmateriaal.

(foto Andrea: Peter Valckx)