Staatssecretaris Blokhuis neemt petitie Suicïdepreventie in ontvangst

Op 8 oktober jl. heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS een petitie in ontvangst genomen die oproept suicidepreventie structureel op te nemen in de opleiding van hulpverleners, waaronder psychologen. 

NIP-directeur Monique Rook zit in het comité van aanbeveling van de petitie. Op 15 oktober wordt de petitie ook aangeboden aan de Tweede Kamer. De teller staat nu op 8.603 ondertekenaars, tekenen kan nog steeds! Ga naar  voorkomsuicide.petities.nl

“Ik roep de beroepsgroepen op om aan de slag te gaan met suïcidepreventie in de opleidingen en ervoor te zorgen dat zorgverleners de juiste vaardigheden leren om het moeilijke gesprek over suïcidaliteit goed te kunnen voeren”  aldus Paul Blokhuis bij de ontvangst.

V.l.n.r. Rob van der schoot (lid Raad van Bestuur 113 Zelfmoordpreventie), Ida Bontius (secretaris Ivonne van de Ven Stichting, initiatiefnemer van de petitie), Staatssecretaris Blokhuis, Ad Kerkhof (emeritus hoogleraar suicidepreventie, initiatiefnemer van de petitie).
Foto: Martha Schoemakers/Popcorn Stories

 

NIP in gesprek met de opleiders

Het NIP steunt de oproep van de staatssecretaris. Het onderwerp stond daarom vandaag geagendeerd in het overleg met de onderwijsdirecteuren van de universitaire psychologie-opleidingen. De insteek: suïcide moet zowel in de bachelor als in de master aan bod komen, met een bepaalde gelaagdheid. Uitgangspunt is dat elke psycholoog in zijn opleiding gespreksvaardigheden aangereikt heeft gekregen rondom het onderwerp suïcide.

  • Zie ook de presentatie van 113-online

In de postmasteropleidingen voor psychologen krijgt het onderwerp nu al wel enige aandacht, en er zijn bij- en nascholingscursussen beschikbaar, maar het NIP vindt dat dit uitgebreider en structureler kan. Ook vindt het NIP dat de focus niet alleen moet op de opleiding. Belangrijk is ook na de opleiding ruimte te maken voor leren, praten en reflecteren over dit onderwerp in de dagelijkse praktijk.

Hoe betrek je naasten nu echt, hoe voer je hierover een open gesprek (wat is er moeilijk aan), wanneer doorbreek je je beroepsgeheim, wat doet het met jou als een cliënt aangeeft suïcidale gedachten te hebben, of een eind aan zijn leven maakt?

 

Oproep: denk mee met het NIP

Het NIP wil hierover binnenkort een bijeenkomst organiseren met leden. Wil je meedenken of heb je suggesties, laat het weten via beleidsmedewerker Britt van Beek via britt.vanbeek@psynip.nl.

 

Ad Kerkhof licht de petitie toe in de media

Klinisch psycholoog Ad Kerkhof heeft een toelichting gegeven bij VPRO-Argos op Radio1 op 5 oktober (luister de uitzending terug) en was te gast bij De Wereld Draait Door (8 oktober):

 

Meer informatie over het thema Suïcidepreventie