Prof. Dr. Fons van de Vijver overleden

Zaterdag 1 juni is geheel onverwacht de internationaal gewaardeerde cross-cultureel psycholoog Fons van de Vijver overleden. In 2014 ontving Fons van de Vijver de Sindbad-onderscheiding van de toenmalige sectie Interculturalisatie.

Prof. Dr. Fons van de Vijver was zeer actief in verscheidene internationale verenigingen. Hij was onder andere president van de European Association of Psychological Assessment en de International Association for Cross-Cultural Psychology. Hij is een van de meest geciteerde cross-culturele psychologen. In 2013  ontving Fons the APA Award for Distinguished Contributions to the International Advancement of Psychology.

Ook voor het NIP heeft hij veel betekend, met name voor de toenmalige sectie Interculturalisatie (nu de Centrale commissie Culturele diversiteit en psychologie). Hij heeft lezingen gegeven en bijgedragen aan de conferentie en het boek ‘Identiteit, Uitsluiten of Verbinden’, alsmede meer recent aan het symposium ‘When culture matters; de bijdrage van (cross)-culturele studies aan de ontwikkeling van psychologie als wetenschap.’