NIP-Up: Sportpsychologen hebben nog een wereld te winnen

Psychologen werken overal, ook in de topsport. Tijdens de NIP-Up vertelde Mitchel Kevenaar over zijn werk als sportpsycholoog.

Het was een sportieve NIP-Up waarbij Mitchel de deelnemers met een aantal oefeningen liet ervaren hoe je hoofd je lichaam kan tegenwerken. We oefenden hoe de verbeelding en visualisatie je kan helpen te concentreren. Sport heeft volgens Mitchel een motorische component, maar er komen ook wedstrijden en presteren onder druk bij kijken. Volgens hem spelen er vier pijlers in de sport: concentratie – motivatie – zelfvertrouwen – omgaan met emoties.

 

Sporters hebben vaak moeite met de spanning van wedstrijden. Vaak zetten ze tijdens de training moeiteloos topprestaties neer, maar lukt diezelfde hoge prestatie niet tijdens een wedstrijd. Mitchel helpt ze dan met technieken vanuit ACT, maar past ook CGT toe of andere interventies. ‘Het is mooi om te zien dat je een verschil kunt maken met sportpsychologie.’ Het vakgebied wint snel terrein. In de topsport wordt al veel met psychologen gewerkt. Volgens Mitchel kunnen alle sporters met ambitie, ongeacht het niveau, baat hebben bij sportpsychologische technieken. ‘De sportpsycholoog heeft nog een wereld te winnen!’

 

Zelf was Mitchel jarenlang een getalenteerd golfer. Toen hij 16 was, bleef hij ineens stilstaan in zijn ontwikkeling. Zijn golfprofessional gaf hem een boek van de Amerikaanse sportpsycholoog Bob Rotella, waardoor zijn interesse werd gewekt in de sportpsychologie. Na zijn studie psychologie en master Arbeid & Organisatie, volgde hij een post-academische opleiding Sportpsychologie. Hij startte zijn eigen bedrijf en begeleidt sporters mentaal om het beste uit hun sport te halen.

 

De sportpsychologen hebben zelf ook een vereniging, de VSPN, waarvan Mitchel voorzitter is. De VSPN beheert een register voor de SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en promoot sportpsychologiën. De vereniging heeft zo’n 200 leden en 100 geaccrediteerde sportpsychologen. In het verleden werkten zij al een samen met het NIP en in de toekomst gaan zij zeker weer samen bijeenkomsten organiseren. Houd de NIP-nieuwsbrief en agenda dus in de gaten!

 

Heb je deze NIP-Up van 6 juni gemist? Op 5 september is er weer een NIP-Up! Bekijk de terugblikken of meld je aan via: psynip.nl/NIPUp