Brexit: de gevolgen

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor zorgverleners en werkgevers? Doe de Brexit Impact Scan en ontdek onvermoede effecten voor uw instelling.

En wat betekent het als er op 31 oktober 2019 geen akkoord is bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK)?

 • Werkt u als BIG-geregistreerde zorgverlener in Nederland met een Brits diploma?
 • Werkt u met een Nederlands diploma als zorgverlener in het Verenigd Koninkrijk (VK)?
 • Heeft u plannen in die richting?
 • Bent u een werkgever die met deze situaties te maken heeft?

U heeft mogelijk vragen over wat de Brexit voor u betekent en wat de gevolgen zijn als er op 31 oktober 2019 geen akkoord is bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK).

 

Stand van zaken

Op 13 november 2018 is een voorlopig terugtrekkingsakkoord bereikt tussen de EU en het VK. De Britse regering en de 27 EU-landen hebben inmiddels ingestemd met dit akkoord, maar het is pas van toepassing als ook het Europees Parlement en het Britse parlement hebben ingestemd. Het Britse parlement heeft het akkoord op 15 januari 2019 afgewezen.

Er wordt nu in de voorbereidingen dan ook rekening gehouden met alle scenario’s, inclusief een no deal scenario. Zolang er geen zekerheid is dat het terugtrekkingsakkoord in werking zal treden, gaan de voorbereidingen van Nederland en de EU op het zogenoemde no deal scenario onverminderd door. Instellingen, bedrijven en fabrikanten worden opgeroepen zich ook voor te bereiden.

 

Overgangsperiode t/m 31 december 2020

In het voorlopige terugtrekkingsakkoord d.d. 13 november 2018 is bepaald dat tijdens een overgangsperiode die loopt tot en met 31 december 2020 de Europese regels blijven gelden tussen de lidstaten en het VK. Daarnaast is bepaald dat erkenningen die vóór het einde van de overgangsperiode zijn afgegeven ook na afloop van die periode in stand blijven.

Dit betekent dat, als dit akkoord wordt goedgekeurd, er voor zorgverleners in BIG-beroepen en werkgevers tot en met 31 december 2020 niets verandert ten opzichte van nu.

 

Het no-deal scenario

Stemmen het Europees Parlement en/of het Britse parlement niet in met het voorlopige terugtrekkingsakkoord, dan komt het no-deal scenario in beeld. In dit scenario geldt in Nederland na 31 oktober 2019 het Europese recht niet meer voor houders van een Brits diploma en ook niet meer voor zorgverleners met een Nederlands diploma in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers en zorgaanbieders nog niet (goed) zijn voorbereid op een no-deal scenario.

 

Wat kan een no-deal Brexit voor zorgverleners betekenen:
 • U werkt op dit moment met een Brits diploma in Nederland
  Er verandert niets voor u. In een no-deal scenario blijven de vóór de Brexit afgegeven erkenningen van Britse diploma’s en BIG-registraties op grond van Britse diploma’s in stand.
 • U wilt met een Brits diploma na de Brexit in Nederland gaan werken
  Lees meer op bigregister.nl/buitenlands-diploma. Via de advieswijzer kunt u alvast nagaan welke procedure voor u geldt. U kiest dan i.p.v. Verenigd Koninkrijk een derde land, bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
 • U werkt met een Nederlands diploma in het VK
  Het Verenigd Koninkrijk bepaalt welke rechten u heeft en welke acties u mogelijk moet nemen. Raadpleeg daarom de websites van de bevoegde autoriteiten in het VK.
 • U wilt met een Nederlands diploma na de Brexit in het VK gaan werken
  Het Verenigd Koninkrijk bepaalt welke procedure voor u geldt. U moet waarschijnlijk de in het VK geldende procedure van diploma-erkenning volgen (met vakinhoudelijke beoordeling). Raadpleeg de websites van de bevoegde autoriteiten in het VK.

 

Wat kan een no-deal Brexit voor werkgevers betekenen:
 • U heeft op dit moment BIG-geregistreerde zorgverleners met een Brits diploma in dienst
  In een no-deal scenario verandert er niets voor uw Britse werknemers met een BIG-registratie. De vóór de Brexit afgegeven erkenningen van Britse diploma’s en BIG-registraties op grond van Britse diploma’s blijven in stand.
 • U wilt na de Brexit zorgverleners met een Brits diploma in dienst nemen
  Meer informatie over de procedures kunt u vinden op bigregister.nl/buitenlands-diploma. Via de advieswijzer kunt u alvast nagaan welke procedure voor u geldt. U kiest dan i.p.v. Verenigd Koninkrijk een derde land, bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

 

Handige links