10 september: Wereld Suïcide Preventie Dag

Vandaag wordt wereldwijd stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord en hun naasten en betrokkenen. 

Doel van deze dag (een initiatief van de International Association for Suicide Prevention (IASP) is het doorbreken van het stigma, zodat we elkaar kunnen helpen een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken.

 

Wat gebeurt er op 10 september?

  • In Utrecht vindt het symposium Suïcidepreventie bij Jongeren plaats. Britt van Beek, senior beleidsmedewerker Jeugd is namens het NIP aanwezig bij dit symposium (tijdens het symposium worden opnames gemaakt door 113 zodat u het achteraf kunt terugkijken).
  • 113 Zelfmoordpreventie publiceert een interactieve kaart met een overzicht van het aantal zelfdodingen in Nederland. Zie ook het overzicht over zelfdoding wereldwijd (IASP).
  • In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme presenteert 113 Zelfmoordpreventie een factsheet. De factsheet is ook te downloaden via 113.nl/autisme.

 

Wat doet het NIP?

Het NIP is betrokken bij de Tweede Landelijke Agenda Suïcidepreventie van het ministerie van VWS (2018-2021). Doel van de agenda is om suïcidepreventie in verschillende domeinen op de kaart te zetten en activiteiten op dit gebied uit te breiden.

Het NIP steunt een petitie van de Ivonne van de Ven Stichting en Ad Kerkhof om suïcidepreventie een structurele plaats te geven in de basisopleiding van artsen, psychologen en andere hulpverleners. NIP-directeur Monique Rook heeft zich aangesloten bij het comité van aanbeveling en nodigt leden en samenwerkingspartners uit ook te tekenen.

Afgevaardigden van het NIP maken deel uit van een begeleidingscommissie van een onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie. Dit onderzoek richt zichop de forse toename van suïcides onder jongeren in het jaar 2017. Voor dit onderzoek is 113 nog op zoek naar ouders die hun kind in 2017 hebben verloren aan zelfdoding.

 

Wat kun je als zorgprofessional doen?

  • Plaats onderstaande banner in je handtekening:
  • Plaats of deel op 10 september een afbeelding op social media (hashtags #WSPD en #WSPD2019). Veel naasten en nensen die aan zelfmoord denken voelen zich gesteund door dit gebaar.
  •  Medewerkers van Arkin, Vincere-GGZ en Vincent van Gogh voor ggz dragen op deze dag een wit T-shirt en staan zo stil bij zelfmoord. Arkin maakt ribbons voor de medewerkers (een soort speldje), en stelt voor hen kaarsen ter beschikking. Op veel plekken branden mensen om 20.00 uur een kaars voor het raam. Meer weten over het organiseren van een actie binnen jouw organisatie? Neem contact op met Marijke Josephus Jitta, psychiater bij Arkin (Marijke.Josephus.Jitta@ggzspa.nl).
  • Organiseert u zelf een actie rondom Wereld Suïcide Preventie Dag? Meld het bij s.michelis@113.nl.

 

Tip: Documentaire ‘De onbegrijpelijke dood van Mitchel’

BNNVARA vertoont op woensdag 25 september de documentaire ‘De onbegrijpelijke dood van Mitchel’, met online nagesprek. Mitchel Winters (21) maakte op 30 mei 2016 een eind aan zijn leven. Hij deed zich voor als overvaller en werd door eigen opzet gedood door politiekogels.

 

Lees meer