Veel klachten over verklaringen van behandelend psychologen.

Het NIP signaleert dat er bij het College van Toezicht maar ook bij de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg nog altijd veel klachten binnenkomen over behandelend psychologen die een verklaring over hun cliënt afgeven. Het NIP besteedt veel aandacht aan dit onderwerp, bijvoorbeeld in de uitspraken van de maand. Om leden voor dit soort klachten te behoeden heeft het NIP het dossier met veelgestelde vragen over het afgeven van een verklaring door een behandelend psycholoog vernieuwd, waarin ook voorbeelden van uitspraken zijn opgenomen.

Daarnaast is nieuw dat er een downloadbare uitleg voor de cliënt (pdf) beschikbaar is voor het geval de behandelend psycholoog het opstellen van een verklaring weigert.

Het NIP ondersteunt psychologen bij het bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Daarom worden de dossiers met veelgestelde vragen op het gebied van Beroepsethiek nu geactualiseerd.

Deze dossiers zijn nu openbaar toegankelijk. Behalve het dossier over verklaringen zijn ook de dossiers over de Beroepscode en minderjarige cliënten nieuw.