‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’

Nog steeds blijkt dat de overgrote meerderheid van mensen met depressieklachten daar niet makkelijk over praat. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van VWS. En dat, terwijl meer dan 800 duizend Nederlanders met een depressie kampen. Een nieuwe campagne moet het taboe doorbreken en psychische problemen bespreekbaar maken.

Deze week gaf Staatssecretaris Paul Blokhuis met Haagse leerlingen van het Segbroek College het startsein van de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’. De campagne wordt onder de aandacht gebracht via tv-spotjes en sociale media.

Uit de peiling komt naar voren dat meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen, stellen de onderzoekers vast.

De kans op een depressie is het grootst bij jongeren, jonge vrouwen, werknemers met stressvolle beroepen en chronisch zieken. Hoe sneller een depressie gesignaleerd wordt, hoe beter het behandeld kan worden.