Hard werken is prima maar slim werken is nog veel beter!

Van 12 tot en met 15 november vindt de vijfde keer Week van de Werkstress plaats met als thema Preventie en werkplezier. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Werkgevers zijn zo’n 2,5 miljard euro kwijt aan ziekteverzuim door werkstress.

 

Stress en hard werken zijn geen probleem voor bevlogen medewerkers. Zij gaan beter met hun werkstress om, houden van hun werk en presteren bovengemiddeld. Door permanente stress lopen we de kans steeds verder verwijderd te raken van onze innerlijke verlangens, drijfveren en talenten. Maar hoe kun je stress verminderen in een turbotijdperk waarin we worden overspoeld door bergen informatie en alles snel moet?

 

Arbeid- en Organisatiepsychologen zijn dé professionals en deskundigen bij uitstek als het gaat om de combinatie mensen, werk en organisaties. Zij hebben veel verstand van de afstemming tussen werkenden en werk. De Arbeid- en Organisatiepsycholoog en de Psycholoog Arbeid en Gezondheid weten goed wat ‘gezond werken en vitaal blijven’ is. Zij richten zich op de inhoud van het werk door taakeisen te verminderen en hulpbronnen zoals autonomie, sociale steun en ontwikkelingsmogelijkheden te versterken waardoor werkdruk wordt verminderd. Hard werken is prima maar slim werken is nog veel beter! Tips? Laat u ondersteunen door een A&O- of A&G-psycholoog. U vindt deze experts via de NIP-website: www.psynip.nl/vindeenpsycholoog.

 

Praktische tools

De sectie Arbeid en Organisatie heeft verschillende publicaties en tools ontwikkeld waarmee organisaties en werknemers aan de slag kunnen. De Toolbox Werk en psychische klachten biedt tools voor werknemers en werkgevers, geeft inzicht in ontwikkelingen & trends en u vindt er meetinstrumenten, richtlijnen en achtergrondinformatie over het thema. En bekijk ook de publicaties van de secties, zoals Duurzaam vitaal – aan de slag met werkstress van Saskia de Bel.

 

Meer weten?

Meer informatie en publicaties vindt u bij de sectie Arbeid en Organisatie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).