Erelidmaatschap NIP voor Elly Plooij-van Gorsel

Vrijdag 5 oktober heeft het NIP op feestelijke wijze afscheid genomen van haar oud-voorzitter, dr. Elly Plooij-van Gorsel. De bijeenkomst vond plaats in het vrolijkste museum van Nederland: Museum Speelklok.

Een echt feestje, te meer daar Jeroen Muller, de huidige voorzitter van het NIP, bekendmaakte dat Elly erelid wordt van het NIP. “Ben er even stil van”, was Elly’s eerste reactie. Een hele verrassing voor de oud-voorzitter die zich jarenlang sterk heeft gemaakt voor het vergroten van de impact van de psycholoog in onze maatschappij.

Als bestuursvoorzitter speelde Elly een belangrijke rol in de onderhandelingen over de bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg. Zo heeft zij bijvoorbeeld haar invloed aangewend in den Haag om de NIP-belangen te behartigen.

Tijdens het afscheidssymposium benadrukte Elly Plooij-van Gorsel dat een stevig Huis van de Psychologie nodig is opdat het NIP met één stem de belangen van de NIP-leden behartigt en zo haar maatschappelijke opdracht ten uitvoer kan brengen.

 

‘De waarde van psychologische interventies’

Het onderwerp van het mini-symposium was de waarde van psychologische interventies.

  • Spreker Reinout Wiers presenteerde een vernieuwend model voor de neurocognitieve processen die ten grondslag liggen aan verslavingsgedrag en de effectiviteit van interventies die op dit model gebaseerd zijn.
  • Vervolgens gaf Pim Cuijpers een overzicht van de bijdrage van psychotherapie en psychologische interventies aan de vermindering van de ziektelast van psychische stoornissen, in het bijzonder depressie en angststoornissen.
  • Hans Koot sloot af met een reflectie op het, ook in onze samenleving toenemende belang van grootouderschap vanuit het perspectief van het (klein)kind, maar ook van de ouders en grootouders.

Blader ook door de foto’s voor een sfeerimpressie (pdf) van het mini-symposium.

 

Foto’s