AB-lid Aart Franken in Trouw: "Je moet alle geestelijke problemen serieus nemen"

 

In Trouw verscheen een artikel van Rianne Oosterom over medicalisering van tegenslag in het leven als mogelijke oorzaak van de wachtlijsten in de gzz. Algemeen Bestuurslid Aart Franken van het NIP licht in het artikel toe waarom volgens hem een eenduidige oorzaak voor de wachtlijsten niet bestaat.

In het artikel komt ook Pieter Barnhoorn aan het woord, huisarts en en docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum: “De zin van het leven zoek je niet in de ggz. Heel normale levensvragen worden gemedicaliseerd.”
Zijn visie sluit aan op die van Damiaan Denys, voorzitter van de NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie).

 

Aart Franken: Goed dat het stigma op psychische problemen afneemt

Aart Franken vindt het echter ver gaan om te stellen dat mensen onterecht zorg vragen. “Je moet alle geestelijke problemen serieus nemen. Als je er vroeg bij bent, kun je iemand met een kleine interventie al de goede weg op krijgen. Als je dat niet doet, hebben mensen later meer zorg nodig. Dat mensen de ggz opzoeken laat zien dat het stigma op psychische problemen afneemt.”

 

Regeldruk en personeelstekorten

Franken geeft aan dat psychologen veel tijd kwijt zijn aan de administratie, het uitvoeren van richtlijnen en regelgeving, het onderhandelen met gemeenten over zorgcontracten. Regeldruk en personeelstekorten dragen in grote mate bij aan de wachttijdenproblematiek.

 

Extra opleidingsplaatsen

Psychiaters behandelen met name complexe patiënten. Veelvoorkomende klachten zoals stress, angsten of depressiviteit worden door de praktijkondersteuner van de huisarts (poh ggz) of eerstelijns psycholoog behandeld. Juist in deze groep zijn er grote personeelstekorten. Aart Franken benadrukt dan ook het belang van de extra opleidingsplekken die volgend jaar beschikbaar komen.