Zorgprofessionals werken ‘bezield’

Heel kort door de bocht is bezieling de balans tussen stressoren en energiebronnen. Een beetje stress hebben we nodig om lekker te kunnen werken. Die kunnen we prima handelen, mits we genoeg energiebronnen hebben. Wat voor zorgprofessionals de belangrijkste energiebronnen en stressoren en brandende thema’s zijn heeft de VvAA samen met dr. prof. Wilmar Schaufeli  in kaart gebracht. Sinds 2014 houdt men vinger aan de pols.

Hoge werkdruk, mondige patiënten, de sturende rol van verzekeraars en steeds meer regels vanuit de overheid. Wat is het geheim van de zorgprofessional die dagelijks vol bezieling zijn/haar roeping volgt? Ook in 2017 blijkt dat één op de vijf Nederlandse zorgprofessionals bezield aan het werk is. Net als in 2014 en 2015. De groep zorgprofessionals die meewerkt aan het onderzoek wordt steeds groter; de uitkomst blijft stabiel.

Vraag blijft: 1 op de 5, is dat nu veel of weinig? Dat hangt ervan af. Vergeleken met de rest van werkend Nederland, is het veel. Maar zetten we het af tegenover studenten en starters, dan niet.

Bekijk de resultaten waarin de onderzoeken van 2015 en 2017 tegenover elkaar zijn gezet, uitgesplitst per beroepsgroep.

Bron: VvAA
Professor Wilmar Schaufeli is arbeids-/organisatiepsycholoog, klinisch psycholoog en hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en aan de Katholieke Universiteit Leuven.