Mensen met psychische klachten worden steeds vaker in de huisartsenpraktijk behandeld. 

Bijna alle huisartsen werken samen met één of meerdere praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). Zij zien een toename in het aantal mensen met psychische problemen. Tessa Magnée concudeert dit in haar onderzoek dat werd uitgevoerd bij onderzoeksinstituut Nivel.

In 2014 is het aantal patiënten met psychische problemen die door de huisarts gezien zijn ten opzichte 2010 met 15 procent gestegen. In deze periode werden bijna twee keer zoveel patiënten van de huisarts ook door een POH-GGZ gezien. Doel van het onderzoek was het monitoren van de zorg voor mensen met psychische problemen in Nederlandse huisartsenpraktijken tussen 2011-2015.

In 2014 zagen artsen ongeveer 15 procent meer patiënten met psychische problemen dan in 2010. In deze periode werden bijna twee keer zoveel patiënten van de huisarts ook door een POH-GGZ gezien. Doel van het onderzoek was het monitoren van de zorg voor mensen met psychische problemen in Nederlandse huisartsenpraktijken tussen 2011-2015,

Aanvullende zorg

De praktijkondersteuner onderzoekt samen met de patiënt wat er aan de hand is en helpt hen tijdens een aantal gesprekken weer op weg. Zo kunnen steeds meer patiënten binnen de huisartsenpraktijk behandeld worden. De POH-GGZ neemt geen taken over van de huisarts, maar biedt aanvullende zorg aan de mensen die vroeger misschien geen hulp zouden ontvangen of direct doorverwezen zouden worden.

“De versterkte huisartsenzorg voor psychische klachten lijkt aan een zorgvraag te voldoen. De recente ontwikkelingen zouden een preventieve werking kunnen hebben, en in het gehele systeem tot een kostenbesparing kunnen leiden”, aldus Magnée.

Vervolgonderzoek moet aantonen hoe effectief de behandeling door de POH-GGZ is. Ook moet dan onderzocht worden wat de gevolgen van de introductie van de POH-GGZ zijn voor het aantal patiënten dat behandeld wordt in de gehele geestelijke gezondheidszorg. Ondanks dat huisartsen sinds de komst van de POH-GGZ meer behandelopties hebben, zijn zij de laatste jaren niet minder antidepressiva gaan voorschrijven.

Magnée promoveert op 15 november aan de Rijksuniversiteit Groningen.