Depressie: doorbreek de stagnatie

De maatschappij heeft een stoornis, kopt De Volkskrant dit weekend. De wetenschap boekt
nauwelijks vooruitgang bij behandeling van depressies, is deze maand te lezen in De Psycholoog. Psychische aandoeningen zijn wereldwijd de zwaarste ziektelast, hoe kunnen we dit doorbreken?

Terugval onacceptabel hoog

Hoogleraar Claudi Bockting stelt in deze maand in de Psycholoog dat het aantal behandelde mensen dat terugvalt na een depressie onacceptabel hoog is.  Iemand die veertig jaar geleden niet op een behandeling voor depressie reageerde, heeft nu nog steeds een kleine kans te profiteren van een nieuwere behandeling. Hoe kan dat? En wat kunnen we eraan doen? Zij onderzocht het probleem samen met klinisch psychologen, psychiaters, methodologen, computerwetenschappers, neurowetenschappers en epidemiologen. ‘We pleiten dus voor een landelijk instituut waarin zeer veel verschillende disciplines werken aan maar één doel: het verbeteren van duurzame behandelingen voor de meest voorkomende invaliderende psychische aandoeningen. Pas dan komen we een stap verder als het gaat om het vergroten van effecten van behandelingen op de korte en lange termijn’.

Lees dit artikel uit de Psycholoog van deze maand online.

Op NRC.nl schrijft Bockting: Depressie-epidemie vraagt om hulp van filosofen en technologen: De aanpak van depressie is niet alleen een zaak van psychologen en neurowetenschappers. Lees het opiniestuk.

Samenleving oorzaak psychische problemen

In de Volkskrant pleiten specialisten voor meer aandacht voor de samenleving als oorzaak van psychische problemen. Bij psychische aandoeningen worden oorzaak én oplossing altijd bij het individu gezocht. Nu die de zwaarste ziektelast zijn geworden – vier op de tien Nederlanders krijgt ooit een stemmingsstoornis – is de vraag of er niet meer oog moet komen voor de samenleving. ‘Als de maatschappij het probleem is, is een recept niet de oplossing.’ Lees het artikel in De Volkskrant.

 

Burn-out maatschappij

Ook oprichter van De Correspondent, Ernst-Jan Pfauth concludeert dat Nederland een burn-out heeft. Hij schreef zelfs een Dankboek: een pleidooi voor dankbaarheid. In zijn TEDx How we can beat the burnout society geeft hij een praktische, krachtige en visuele presentatie van hoe we gelukkig en gezond kunnen zijn in onze samenleving, ondanks de prestatiedruk die de maatschappij ons oplegt.